Vad ska man dricka till midsommarmaten?

Dela med dig:

Midsommar är en härlig tradition och på menyn står svenska klassiker. Här får du tips på dryckerna som passar till sillen, det småvarma och det grillade på midsommarafton.

Till midsommar kokar vi färskpotatis med dill och dukar upp olika sorters sill, lax och andra rätter som hör till. Det kan vara köttbullar, prinskorv, pajer och sallader. Många lägger också något gott på grillen på midsommarafton.

Men vad ska man dricka till? Öl eller vin är en smaksak. I dag finns många bra alternativ för dig som väljer drycker med mindre alkohol, eller alkoholfritt. Här får du några utvalda tips som passar till all den goda midsommarmaten!


3 öl som passar till sill

Sillinläggningar kan vara på samma gång salta, söta och syrliga. Till sill dricker vi traditionellt öl och här passar ett mellanmörkt öl bra. Beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna. Ett annat alternativ kan vara ett fruktigt och kryddigt veteöl.


3 sommarviner som passar till det mesta

Till sommaren väljer vi gärna vitt vin eller rosévin. Det kan vara praktiskt att ställa fram en box när man är många runt bordet. Grüner Veltliner Klassik är ett prisbelönt vitt vin som producerats på ett hållbart sätt. Rosévinet från Jamek blev utsett till Årets rosé förra året och finns nu att beställa igen. Det vita vinet från Waldschütz på flaska är en nyhet för året som fått fina lovord.


3 öl som passar till grillat kött och vegetariskt

Till grillade rätter av kött och grönsaker passar det bra med både ljus lageröl och mörkare ale. Här är några trevliga alternativ!


3 öl som passar till fisk

Till fisk passar det bra med lättare, gärna lite fruktigt öl. Saison är ett friskt och lite syrligt öl som passar särskilt bra till grillad fisk. Kommer i en stor flaska som kan delas med flera. Iron Age är en ale som passar bra till kryddade rätter och till skaldjur. Det fruktiga veteölet Bernstein-Weizen från nordtyska Störtebeker smakar bra till fisk och skaldjur.


3 öl med lite eller ingen alkohol till midsommarbordet

I dag finns det gott om trevliga drycker som utan alkohol eller med lite alkohol men som ändå har en fyllig och fin smak. Här är några alternativ.


3 glutenfria öl till midsommar

För de gluteninoleranta midsommargästerna föreslår vi ett öl som befriats från gluten. Veteöl, lager eller ale – det är bara att välja!

Relaterat

Midsommar Buffe Smorgasbord Matjessill Lax Potatis
Vi bjuder på tio goda recept att laga till midsommar! Blanda till en god drink, testa en ny sill, lägg något gott på grillen…
Drinkar Strawberry Daiquiri Jordgubbsbål Bål
Till midsommar passar det bra med en fruktig drink. Här är några exempel där vi använt drinkmixer från Tropic Dream och bärdrycker från Finnerödja….