Torta pasqualina – italiensk paj med ägg, spenat och ricotta

/5

Ingredienser

800 g
färsk spenat (eller ca 400 g fryst)
2-3 msk
2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
400 g
ricottaost
2,5 dl
riven parmesanost
1 tsk
salt
1,5 tsk
malen svartpeppar
0,5 tsk
malen muskot
7
ägg
2
smördegsplattor, ca 400 g
  • 800 g

    färsk spenat (eller ca 400 g fryst)

  • 2-3 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 2

    gula lökar

  • 2

    vitlöksklyftor

  • 400 g

    ricottaost

  • 2,5 dl

    riven parmesanost

  • 1 tsk

    salt

  • 1,5 tsk

    malen svartpeppar

  • 0,5 tsk

    malen muskot

  • 7

    ägg

  • 2

    smördegsplattor, ca 400 g

Torta pasqualina – italiensk paj med ägg, spenat och ricotta

Den här matiga pajen med ett skal av krispig smördeg och en fyllning med spenat, ricotta och hela ägg är ett vackert blickfång på buffébordet. Den passar också till lunch eller middag. Originalreceptet kommer från den italienska regionen Ligurien och där äter man den traditionellt till påsk.

Gör så här

  1. Förväll spenaten. Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp. Lägg ner lite av spenaten i taget och låt koka 1-2 minuter. När spenaten är förvälld, lägg den i ett durkslag och skölj under rinnande kallt vatten. Fortsätt tills all spenat är förvälld. Alternativt kan du använda fryst spenat som du tinar noga först.
  2. Lägg spenaten mellan hushållspapper och krama ur så mycket vatten det bara går. Hacka den grovt.
  3. Hacka löken och vitlöken. Häll rapsstekolja i en stekpanna och stek löken på medelhög värme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och stek sakta i 1-2 minuter till.
  4. Häll lök och vitlök i en stor skål. Tillsätt spenat, ricotta, parmesan, salt, peppar, muskot och ett ägg. Blanda noga.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Ta fram en rund springform, ca 20-22 cm i diameter och minst 5 cm djup. Pensla insidan med ca 1 msk Kloka rapsstekolja. Kavla ut en av smördegsplattorna till ca 25-27 cm i diamter och lägg formen. Se till att degen täcker hela botten och även kanten på insidan av formen.
  7. Häll över spenatblandningen i formen. Gör 5 hål i spenaten med en sked. Knäck ner ett ägg i varje hål.
  8. Kavla ut den andra smördegsplattan till rundel, samma diameter som formen. Lägg på smördegen och knip ihop kanterna så det blir tätt.
  9. Gör små skåror över de fem äggen. Dessa skåror fungerar för att släppa ut ånga men också för att visa var du ska skära sedan så att du skär äggen i halvor.
  10. Vispa upp det återstående ägget lätt och pensla över pajen.
  11. Baka i 175 grader i 55-60 minuter tills pajen är gyllene.
  12. Låt pajen kallna i sin form och ta sedan bort kanten från springformen. Skär upp pajen och servera med en sallad. 

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Relaterat

Huvudratt Paskbord Buffe Sallad Lax Tarta Lamm
Påsken kommer som en påminnelse om allt som är på gång i naturen. Primörerna, värmen, färgerna – allt det vi har längtat efter under…