Vaniljkräm

/5

Ingredienser

5 dl
mjölk
1
vaniljstång
5
äggulor
1,5 dl
strösocker
0,75 dl
maizena
2 msk
25 g
smör, rumsvarmt
  • 5 dl

    mjölk

  • 1

    vaniljstång

  • 5

    äggulor

  • 1,5 dl

    strösocker

  • 0,75 dl

    maizena

  • 2 msk

    Kloka rapsolja smörsmak

  • 25 g

    smör, rumsvarmt

Vaniljkräm

Vaniljkräm kan användas som fyllning i tårtor eller bullar. Det är en klassisk ingrediens i en prinsesstårta, men passar också perfekt i sommarens härligaste jordgubbstårta. Krämen blir extra fin och blank med Kloka rapsolja.

Gör så här

  1. Ger ca 4 dl. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp med mjölken. Ställ åt sidan och låt dra ca 20 minuter innan du tar upp vaniljstången.
  2. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt med elvisp.
  3. Häll ner mjölken och vispa tills det blir helt slätt.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Vispa hela tiden och sjud tills den kokat upp och tjocknat.
  5. Ta av kastrullen från spisen. Häll ner rapsoljan och tillsätt smöret. Vispa slätt.
  6. Tips! Om krämen får klumpar kan du passera den genom en finmaskig sil.
  7. Kyl ner krämen hastigt i ett iskallt vattenbad.
  8. Häll över i en liten skål och ställ i kylen. Låt stå kallt minst ett par timmar eller över natten innan du använder krämen som fyllning i tårtor.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Baka en tårta!

Efterratt Bakning Jordgubbstarta Tarta Jordgubbar
Den godaste tårtan till kalaset bakar du själv. Bottnarna blir höga, luftiga och lätta och håller sig saftiga i flera dagar med Kloka rapsolja…
Strawberry vanilla cream cheese tarts over light gray background
Desserter med jordgubbar kan man inte få nog av. Våra frasiga tarteletter har en botten av digestivekex och Kloka rapsolja som inte behöver bakas…