Gratinerade endiver

/5

Ingredienser

8
endiver
4
stora skivor kokt skinka
300 g
gruyereost, riven
4 dl
mjölk
1 dl
1 tsk
socker
4 msk
vetemjöl
2
vitlöksklyftor
1 tsk
muskot
salt och peppar
  • 8

    endiver

  • 4

    stora skivor kokt skinka

  • 300 g

    gruyereost, riven

  • 4 dl

    mjölk

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1 tsk

    socker

  • 4 msk

    vetemjöl

  • 2

    vitlöksklyftor

  • 1 tsk

    muskot

  • salt och peppar

Gratinerade endiver

Endiver är en sorts kompakt sallad som smakar lite beskt. Man kan äta dem råa i sallader eller kokta. Gratinerade endiver är en klassisk maträtt från Belgien. Man rullar in endiver i kokt skinka, slår på en god sås och gratinerar sedan i ugnen med massor av ost. Rätten äts med en bit bröd och ett gott, belgiskt öl i glaset.

Gör så här

  1. Skölj endiverna och ta bort de yttre bladen. Skär av rötterna för att få bort lite av den beska smaken. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor.
  2. Häll 0,5 dl rapsstekolja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt endiverna och stek dem i ca 15 minuter på låg värme under lock. Tillsätt vitlöken efter ett par minuter. Strö över lite socker mot slutet och ta bort locket. Låt endiverna bli lite karamelliserade. Låt dem sedan rinna av, men spara ca 3-4 msk av kokspadet.
  3. Häll 0,5 dl rapsstekolja i en kastrull på hög värme. Tillsätt mjölet och rör om tills det blir gyllene. Fortsätt rör och tillsätt mjölken lite i taget. Sänk värmen och tillsätt även kokspadet från endiverna. Smaka av med muskot, salt och peppar. Tillsätt hälften av den rivna osten och låt den smälta under omrörning. Fortsätt så tills såsen är krämig.
  4. Rulla endiverna i skinka och placera dem i en ugnsform. Täck rulladerna med såsen och sätt in i ugnen på 210 grader i ca 20 minuter. Strö på resten av osten efter ca 10 minuter.
  5. Servera med sallad, bröd och ett glas öl.

Relaterat

Gauloise Blonde är en ofiltrerad ljus ale på 6,3%. Ölet bryggs på hantverksmässigt…