Limestekt laxfilé med lent blomkålsmos

/5

Ingredienser

4
laxfiléer i portionsstorlek
4 msk
1
lime
salt och peppar
  • 4

    laxfiléer i portionsstorlek

  • 4 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1

    lime

  • salt och peppar

Blomkålsmos

  • 1

    helt blomkålshuvud

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 0,5

    lime

  • salt och peppar

1
helt blomkålshuvud
2 dl
vispgrädde
0,5
lime
salt och peppar

Limeolja

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 0,5

    lime

Limestekt laxfilé med lent blomkålsmos

Fräsch stekt lax möter fluffigt och lent blomkålsmos. Vi smaksätter hela härligheten med lime. Blomkålsmos är en underskattad delikatess som passar till kött och fisk. Det kan smaksättas på olika sätt, som här med lime, eller varför inte med vitlök, chili, tryffel – ja, bara fantasin sätter gränser.

Gör så här

Börja med blomkålsmoset:

  1. Dela blomkålen i mindre buketter och koka mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Låt rinna av och mixa med mixerstav direkt i kastrullen med gräddmjölken.
  2. Riv skal från en halv lime och pressa ur saften. Rör ner i moset.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Gör sedan limeoljan:

  1. Riv skal från en halv lime och pressa ur saften.
  2. Värm oljan försiktigt i en kastrull. Rör ner limeskal och saft. Låt stå tills servering.

Laxen:

  1. Riv skalet och pressa saften från en lime. Häll skal och saft över laxfiléerna. Salta och peppra.
  2. Hetta upp Kloka rapsstekolja med smörsmak i en stekpanna och stek laxen på medelhög värme i ca 2 minuter på varje sida. Dra stekpannan från värmen och låt laxen ligga kvar i pannan några minuter.

Servering:

Lägg upp fisk och mos på tallrikar. Fördela limeolja över.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Laxen och blomkålen har i sig milda smaker, men lime ger syra och då passar det bra med ett fruktigt vitt vin eller ett veteöl.
Störtebeker Bernstein Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak.…