Majonnäs

/5

Ingredienser

1
äggula
2 dl
1 tsk
dijonsenap
1 tsk
vitvinsvinäger eller citronsaft
salt och peppar
  • 1

    äggula

  • 2 dl

    Kloka rapsolja neutral

  • 1 tsk

    dijonsenap

  • 1 tsk

    vitvinsvinäger eller citronsaft

  • salt och peppar

Majonnäs

Det är lättare än man kan tro att göra sin egen majonnäs. Se bara till att råvarorna som ingår har samma temperatur när du börjar. Ett annat bra tips är att ställa skålen på en fuktig handduk så att den står stadigt innan du börjar vispa. Här är ett bra grundrecept på majonnäs som kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar. Testa dig fram med vitlök, chili, curry eller örtkryddor.

Gör så här

Ger ca 2 dl.

  1. Se till att alla ingredienser till majonnäsen har samma temperatur.
  2. Knäck ner äggulan i en skål.
  3. Tillsätt senap och vispa ihop lätt.
  4. Tillsätt oljan droppvis och vispa hela tiden. Efter en stund tjocknar majonnäsen och du kan försiktigt öka på oljemängden. Fortsätt vispa.
  5. När den blivit hård tillsätter du vinäger eller citronsaft och smakar av med salt och peppar.
  6. Doppa en brödbit i majonnäsen och njut!

Relaterat

Kloka svensk KRAV-märkt neutral rapsolja förhöjer smaken av övriga ingredienser…