Tafelspitz – långkokt oxkött med grönsaker

/5

Ingredienser

1,5 kilo
rostbiff
1,5 liter
vatten
3
morötter
1
palsternacka
1
purjolök
1
lök
10
svartpepparkorn
1,5 tsk
salt
  • 1,5 kilo

    rostbiff

  • 1,5 liter

    vatten

  • 3

    morötter

  • 1

    palsternacka

  • 1

    purjolök

  • 1

    lök

  • 10

    svartpepparkorn

  • 1,5 tsk

    salt

Äppelmos med pepparrot

  • 4 msk

    riven pepparrot

  • 1 tsk

    vitvinsvinäger

  • 0,5

    citron, saften från

  • 3-4

    syrliga äpplen

  • 0,5 dl

    vatten

  • 2 msk

    strösocker

  • salt

4 msk
riven pepparrot
1 tsk
vitvinsvinäger
0,5
citron, saften från
3-4
syrliga äpplen
0,5 dl
vatten
2 msk
strösocker
salt

Tafelspitz – långkokt oxkött med grönsaker

Tafelspitz är en omtyckt rätt i hela Österrike. Man låter oxkött koka länge tills det blir alldeles saftigt och mört. Grönsaker får koka med i den goda buljongen och serveras därefter till köttet tillsammans med äppelmos smaksatt med pepparrot.

Gör så här

  1. Koka upp vatten, salt och pepparkorn i en stor gryta. Lägg ner köttet och låt det sjuda under lock i en och en halv timme. Skumma bort fett och annat som stiger till ytan.
  2. Tillsätt alla grönsaker och låt grytan sjuda i ytterligare en timme.
  3. Gör såsen: Skala äpplena, dela dem i kvartar och ta bort kärnhuset. Koka äppelbitarna i vatten och socker i 10 minuter under lock. Sila bort vattnet. Mosa eller mixa bitarna. Riv pepparrot och blanda med vinäger och citronsaft. Blanda moset med den rivna pepparroten. Salta efter smak.
  4. Ta upp köttet med en hålslev. Skär i skivor och servera med de kokta grönsakerna, kokt potatis och äppelmoset.

Relaterat

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…