Wiener Backhendl – hel friterad kyckling

/5

Ingredienser

2 st
hela kycklingar, ganska små
1 dl
ströbröd
1 dl
vetemjöl
2
ägg
1 dl
salt och peppar
  • 2 st

    hela kycklingar, ganska små

  • 1 dl

    ströbröd

  • 1 dl

    vetemjöl

  • 2

    ägg

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja, smörsmak

  • salt och peppar

Wiener Backhendl – hel friterad kyckling

I Österrike är detta en vanlig rätt. Man panerar helt enkelt stora kycklingbitar och friterar dem i olja. Den knapriga paneringen håller kycklingen saftig och mör. Servera med en sallad och njut!

Gör så här

  1. Stycka kycklingarna i åtta bitar och ta bort skinnet. Du behöver inte ta bort benen.
  2. Häll upp mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik. Krydda mjölet med salt och peppar.
  3. Vispa upp äggen i en tredje tallrik.
  4. Värm oljan i en stekpanna med höga kanter. Oljan ska vara mycket varm.
  5. Vänd kycklingbitarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Stek bitarna i oljan. Sänk värmen efter någon minut så att du inte bränner kycklingbitarna.
  6. Efter ca 8-10 minuter är bitarna gyllene. Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper. Servera med en sallad.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Relaterat

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…