Lyxig kantarellsoppa

/5

Ingredienser

1 liter
färska kantareller
2
schalottenlökar
3 msk
2-3 tsk
maizena
1 dl
vitt vin
7 dl
vatten
2 msk
kantarellfond eller 1 grönsaksbuljongstärning
2 dl
vispgrädde
salt och peppar
  • 1 liter

    färska kantareller

  • 2

    schalottenlökar

  • 3 msk

    Kloka rapssteklja med smörsmak

  • 2-3 tsk

    maizena

  • 1 dl

    vitt vin

  • 7 dl

    vatten

  • 2 msk

    kantarellfond eller 1 grönsaksbuljongstärning

  • 2 dl

    vispgrädde

  • salt och peppar

Lyxig kantarellsoppa

Höstens gula guld förvandlas till en mustig soppa som får fin smak från vitt vin och generöst med grädde. Servera i små skålar som en liten aptitretare eller med ett gott bröd som en förrätt eller lättare lyxig måltid.

Gör så här

  1. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Välj ut några fina små och hela svampar till dekoration och ställ åt sidan. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs lök och svamp i rapsolja med smörsmak i en stekpanna några minuter tills löken är genomskinlig och svampen börjar ta lite färg.
  3. Mixa svamp och lök med en mixerstav till en slät massa. Häll över i en stor gryta och slå på vinet. Låt koka upp.
  4. Blanda maizena med några msk vin eller vatten. Tillsätt maizenablandningen till svamp- och vinblandningen och rör noga.
  5. Tillsätt fond eller grönsaksbuljong och vatten. Koka på svag värme under lock ca 10 minuter, rör om då och då.
  6. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar. Kontrollera att soppan känns tillräckligt tjock. Kanske behöver du tillsätta mer maizena+vatten.
  7. Bryn svamparna som ska användas för dekoration och toppa soppan med dem.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Vi balanserar upp soppans krämighet och fyllighet med ett vit vin med hög fruktsyra eller ett ljust lageröl.
Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…
Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…
at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…
Egger Original är ett typiskt österrikiskt lageröl med fyllig smak och lätt humleb…

Relaterat

Huvudratt Tomatsoppa Kott Bonor Tomat Soppa Het
En värmande soppa med fläskkött, potatis, bönor, paprika och tomat är en härlig allt-i-ett-middag. Ät med ett gott bröd och njut av de härliga…
Creamy,Soup,With,Wild,Salmon,,Potatoes,,Carrots,And,Dill.,Healthy
Gör en god, lättlagad och krämig laxsoppa till middag eller lunch. Soppan är härligt mättande med potatis och morötter som får puttra i fiskbuljong…
Overhead,View,Mushrooms,Tart,Chanterelles,And,Cheese
Gör en god paj med de härligt gula kantarellerna. Prova gärna att göra pajdeg med rapsolja i stället för smör. Den blir spröd och…
Traditional,Scrambled,Eggs,With,Fresh,Chanterelle
Förvandla en klassisk omelett till lyxmat med smörstekta kantareller. Servera som lätt lunch eller i mindre bitar som förrätt….