Jordärtskockssoppa toppad med krispig italiensk prosciutto och rostade valnötter

/5

Ingredienser

300 g
jordärtskockor
1
stor potatis
1
schalottenlök
4 msk
1 dl
vitt vin
4 dl
vatten
1
hönsbuljongtärning
1 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
2 dl
vispgrädde
5 cm
färsk ingefära
  • 300 g

    jordärtskockor

  • 1

    stor potatis

  • 1

    schalottenlök

  • 4 msk

    Kloka rapsstekolja

  • 1 dl

    vitt vin

  • 4 dl

    vatten

  • 1

    hönsbuljongtärning

  • 1 tsk

    salt

  • 1 krm

    svartpeppar

  • 2 dl

    vispgrädde

  • 5 cm

    färsk ingefära

Prosciuttochips

  • 4 skivor

    lufttorkad italiensk skinka

4 skivor
lufttorkad italiensk skinka

Att servera till

1
rejäl näve valnötter
  • 1

    rejäl näve valnötter

Jordärtskockssoppa toppad med krispig italiensk prosciutto och rostade valnötter

Här är en härligt värmande soppa på jordärtskockor som vi toppar med krispig italiensk prosciutto och valnötter. Soppan passar som lunchrätt en kylig dag, eller varför inte som en liten förrätt. I soppan har vi smugit in ingefära som överraskar med ett fräscht sting. Jordärtskockan är annars en mild rotfrukt som smakar lite nötigt. Vi möter upp smaken med rostade valnötter och chips på lufttorkad italiensk skinka, prosciutto.

Gör så här

  1. Tvätta av jordärtskockor och potatis. Koka i vatten tills de är mjuka, ca 20 minuter. Häll på kallt vatten och skala sedan skockor och potatis. Jordärtskockorna kan man lätt klämma ut från skalet.
  2. Skala och hacka löken grovt. Fräs lök utan att den tar färg i rapsoljan i en stor kastrull.
  3. Tillsätt vin, vatten, buljongtärning, salt och peppar. Lägg ner rotfrukter och lök. Koka på svag värme i ca 5 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll i grädden och låt soppan koka i ytterligare ca 10 min.
  4. Riv ingefäran fint och tillsätt den. Rör om och smaka av om det behövs mera salt och peppar.
  5. Sätt ugnen på 250°. Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen ca 5 minuter, passa noga så att de inte bränns.
  6. Hacka valnötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna tills de får lite färg.
  7. Fördela soppan i portionsskålar. Toppa med prosciuttochips och rostade valnötter. Servera med ett gott bröd.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…
Saison 1858 är en ljus ofiltrerad öl med fräsch doft och smak av citrus, banan och kry…