Vinpionjären Josef Jamek
Josef Jamek var en av de främsta vinmakarna i området Wachau i Österrike.
Hans far Anton hade köpt en första liten vingård 1912. Josef blev tidigt intresserad av vin och efter examen från vinodlarskolan i Krems 1936 följde han sedan i faderns fotspår.
1959 köptes 1,5 hektar i området Ried Klaus. Året därpå buteljerade Josef för första gången ett vin som var framställt av en enda sort – en naturligt ren riesling utan den vanliga koncentrationen av socker.
Under Josef Jameks ledning renoverades de urgamla stenterasserna i Ried Klaus. 1962 installerades ett övre kronbevattningssystem mot sommartorkan i de extrema bergsterrasserna.
Som en av de första vinproducenterna i Österrike köpte Josef 1976 tankar i rostfritt stål för att jäsa sina viner under kontrollerade former. Under små vinår förlitade han sig också på malolaktisk jäsning för att göra sina vita viner mjukare och rundare i smaken, en metod som vanligtvis endast används för röda viner.
Josef Jamek gick ur tiden den 14 mars 2011.