Weingut Jamek

Kvalitetsviner i hjärtat av Wachau.

1912 grundades Weingut Jamek i Wachau i Österrike. I dag drivs vingården av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia.

Vinpionjären Josef Jamek

Josef Jamek var en av de främsta vinmakarna i området Wachau i Österrike.

Hans far Anton hade köpt en första liten vingård 1912. Josef blev tidigt intresserad av vin och efter examen från vinodlarskolan i Krems 1936 följde han sedan i faderns fotspår.

1959 köptes 1,5 hektar i området Ried Klaus. Året därpå buteljerade Josef för första gången ett vin som var framställt av en enda sort – en naturligt ren riesling utan den vanliga koncentrationen av socker.

Under Josef Jameks ledning renoverades de urgamla stenterasserna i Ried Klaus. 1962 installerades ett övre kronbevattningssystem mot sommartorkan i de extrema bergsterrasserna.

Som en av de första vinproducenterna i Österrike köpte Josef 1976 tankar i rostfritt stål för att jäsa sina viner under kontrollerade former. Under små vinår förlitade han sig också på malolaktisk jäsning för att göra sina vita viner mjukare och rundare i smaken, en metod som vanligtvis endast används för röda viner.

Josef Jamek gick ur tiden den 14 mars 2011.

Handskördade druvor

Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska viner. På dagens 25 hektar odlas mest riesling och grüner veltliner. Alla druvor skördas för hand och bearbetas försiktigt och traditionellt. Redan 1976 började man jäsa musten i rostfria tankar. Efter jäsningen lagras vissa av vinerna i stora träfat, vilket ger dem en elegant och harmonisk karaktär. Jameks viner får alltid höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Mer om Weingut Jamek

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. Vingården ligger på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av Wachau i Österrike. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Här i Wachau produceras viner som är mjuka och lätta att tycka om. På dagens 25 hektar odlas mest riesling och grüner veltliner. Alla druvor skördas för hand och bearbetas försiktigt och traditionellt. Redan 1976 började man jäsa musten i rostfria tankar. Efter jäsningen lagras vissa av vinerna i stora träfat, vilket ger dem en elegant och harmonisk karaktär. Jameks viner får alltid höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Wachau

Weingut Jamek ligger vackert belägen på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av DAC-området Wachau i Österrike. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Här produceras viner som är mjuka och lätta att tycka om.

Populära produkter från Weingut Jamek

Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau,…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2021 Heba food & beverages