Havtornssabayon med smörstekt krisp och bär

/5

Sabayon

4
äggulor
4 msk
strösocker
0,5 dl
  • 4

    äggulor

  • 4 msk

    strösocker

  • 0,5 dl

    Finnerödja havtornsdryck

Krisp

  • 1,5 dl

    havregryn

  • 0,75 dl

    strösocker

  • 2 msk + 2 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 1 msk

    Finnerödja havtornsdryck

1,5 dl
havregryn
0,75 dl
strösocker
2 msk + 2 msk
1 msk

Till servering

1 dl
färska eller upptinade bär efter säsong, t ex hallon, blåbär eller björnbär
  • 1 dl

    färska eller upptinade bär efter säsong, t ex hallon, blåbär eller björnbär

Havtornssabayon med smörstekt krisp och bär

Zabaglione, sabayon eller zabaione – kärt barn har många namn. Den italienska desserten med äggulor, socker och söt likör som vispats lätt serveras oftast med fikon.
Vår sabayon har smak av havtorn och till den serverar vi en härligt smörstekt havtornskrisp och färska bär.

Gör så här

  1. Smörstekt krisp: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda havregryn, socker, 2 msk rapsolja smörsmak och koncentrerad havtornsdryck till en smuldeg.
  3. Bred ut på en plåt med bakpapper. Baka mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.
  4. Sabayon: Skilj vitor från gulor och lägg gulorna i en rostfri kastrull. Tillsätt sockret och havtornsdrycken.
  5. Vispa först ihop allt i kall kastrull. Fortsätt vispa på spisen på svag värme, eller i vattenbad som inte får koka.
  6. Vispa intensivt i 5-8 minuter tills du får en lätt, fluffig och tjock äggkräm.
  7. Vid servering: Värm 2 msk rapsolja smörsmak i en stekpanna och stek havrekrispet en kort stund, vänd hela tiden.
  8. Varva sabayon och havrekrisp i vackra glas och toppa med färska eller upptinade bär efter säsong.

Relaterat

Finnerödja KRAV-märkt havtornsdryck är varsamt sötad med ekologiskt råsocker oc…
Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Relaterat

Efterratt Pannacotta Passion
Avsluta middagen med att bjuda på en klassiker från Piemonte i norra Italien. Panna cotta betyder ordagrant kokt grädde. Vi smaksätter med vanilj och…