Lammstek med citron och rosmarin

/5

Ingredienser

1
urbenad lammstek, ca 1 kilo
3
citroner
3
vitlöksklyftor
2 tsk
honung
0,5 dl
hackad färsk rosmarin eller motsvarande torkad mängd
2 tsk
hackad färsk timjan eller motsvarande torkad mängd
1 dl
1 msk
salt
1 tsk
svartpeppar
  • 1

    urbenad lammstek, ca 1 kilo

  • 3

    citroner

  • 3

    vitlöksklyftor

  • 2 tsk

    honung

  • 0,5 dl

    hackad färsk rosmarin eller motsvarande torkad mängd

  • 2 tsk

    hackad färsk timjan eller motsvarande torkad mängd

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja - hälften att steka i, hälften att ringla över köttet

  • 1 msk

    salt

  • 1 tsk

    svartpeppar

Lammstek med citron och rosmarin

Lammsteken blir extra saftig och fin om man benar ur den, binder upp den och steker den tillsammans med citron. Vi kryddar med färsk rosmarin och timjan för en fin smakbrytning.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram köttet och bred ut det på en skärbräda. Salta och peppra ordentligt.
  3. Gör en marinad: Riv skalet från 1 citron och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöken och hacka örterna. Blanda med honung, salt och peppar. Klappa in marinaden i köttet, rulla ihop det och bind upp med steksnöre till en rulle.
  4. Hetta upp hälften av rapsstekoljan i en stor stekpanna och bryn köttet runtom så att det får lite färg.
  5. Lägg steken i en ugnsform. Klyfta citronerna och placera runt om. Ringla resten av rapsoljan över. Ställ in formen i mitten av ugnen. Sätt i en stektermometer och låt temperaturen gå upp till 58-60 grader beroende på hur genomstekt du vill ha det.
  6. Låt steken vila 10 minuter i folie innan du tar bort snöret och skivar upp det. Servera med den ugnsbakade citronen.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Till lammsteken passar det givetvis med ett gott rödvin. Men testa också med öl, prova gärna en ale eller IPA.
Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…
Gauloise Ambrée är ett belgiskt hantverksöl som passar till ljust kött, vegetaris…
La Goudale IPA från franska Brasserie Goudale är kopparfärgat med noter av citrus o…