Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

/5

Ingredienser

1 nät (ca 1 kilo eller 30-35 st)
kokta blåmusslor, alt frysta, tinade musslor
1 dl
riven parmesan
2
pressade vitlöksklyftor
3 msk
grovhackad bladpersilja
4 msk
  • 1 nät (ca 1 kilo eller 30-35 st)

    kokta blåmusslor, alt frysta, tinade musslor

  • 1 dl

    riven parmesan

  • 2

    pressade vitlöksklyftor

  • 3 msk

    grovhackad bladpersilja

  • 4 msk

    Kloka rapsstekolja naturell

Vinkokta musslor

  • 1-2 kilo

    färska musslor

  • 2

    schalottenlökar

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 3-5 dl

    vitt vin

  • 1 knippe

    bladpersilja

  • salt och peppar

1-2 kilo
färska musslor
2
schalottenlökar
2 msk
3-5 dl
vitt vin
1 knippe
bladpersilja
salt och peppar

Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

Dessa vitlöksdoftande och parmesangratinerade musslor passar utmärkt som en läcker förrätt eller som ett annorlunda drinktilltugg. Koka gärna musslorna själv i vitt vin, finhackad lök och persilja. Du kan annars använda färdigkokta frysta musslor.

Gör så här

  1. Vinkokta musslor: Skölj musslorna under kallt vatten och släng alla trasiga musslor och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i rapsolja ca 2 minuter utan att det tar färg i en stor gryta.
  3. Grovhacka persiljan och lägg ner i grytan.
  4. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock. Lägg ner musslorna och låt koka kraftigt ca 5 minuter under lock. Skaka kastrullen ett par gånger. Ta upp musslorna när skalen öppnat sig.
  5. Parmesangratinerade musslor: Lägg de kokta musslorna i sitt skal på en plåt, eller använd frysta, tinade musslor.
  6. Blanda den rivna parmesanosten med pressad vitlök och rapsolja.
  7. Fördela ostblandningen över varje mussla.
  8. Gratinera i ugn 225 grader tills osten smält, ca 10 minuter.
  9. Strö över färsk bladpersilja
  10. Servera som förrätt eller tilltugg.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Sältan i den här rätten balanseras bäst med ett ljust lageröl, veteöl eller friskt och fruktigt vin.
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…
Blanche de Namur är ett veteöl från belgiska Brasserie du Bocq.