Rimmad ugnsbakad torskrygg med varm grönsaksspaghetti och citronolja

/5

Fisken

4
portionsbitar torskrygg
1 dl
strösocker
1 dl
salt
1 liter
vatten
2 msk
  • 4

    portionsbitar torskrygg

  • 1 dl

    strösocker

  • 1 dl

    salt

  • 1 liter

    vatten

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja med eller utan smörsmak

Grönsaksspaghetti

  • 1

    purjolök

  • 2

    stora morötter

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja med eller utan smörsmak

  • dill

  • salt och peppar

1
purjolök
2
stora morötter
1
vitlöksklyfta
2 msk
dill
salt och peppar

Citronolja

1
citron
1 dl
1
vitlöksklyfta
salt och peppar
  • 1

    citron

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1

    vitlöksklyfta

  • salt och peppar

Rimmad ugnsbakad torskrygg med varm grönsaksspaghetti och citronolja

Har du inte testat att rimma torsken innan du tillagar den förut, är det dags nu! Resultatet är slående – torsken blir ljuvligt vit och mjäll och skivar sig fint. Grönsakerna får fräsa lätt och blir tillsammans med en härlig citronolja gjord på rapsolja med smörsmak ett utsökt komplement till fisken.

Gör så här

  1. Torsken: Blanda socker, salt och vatten till rimningslagen i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills salt och socker lösts upp. Lägg i torsken och låt stå i rumstemperatur ca 40 minuter.
  2. Citronolja: Skölj citronen noga. Riv skalet fint och pressa ut 1 msk saft. Blanda med olja, pressad vitlök, salt och peppar.
  3. Grönsakerna: Finstrimla purjolök och morot på längden. Till moroten kan du använda en grönsakssvarv. Skala och skiva vitlöken fint.
  4. Sätt ugnen på 125 grader. Låt torsken rinna av och torka med hushållspapper. Värm oljan i en stekpanna. Lägg i fisken och stek ca 1 minut på varje sida. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat och stek mitt i ugnen till 55° innertemperatur, ca 15 minuter.
  5. Fräs grönsakerna i 2 msk olja i en stekpanna i ca 3 minuter. Salta och peppra. Fördela grönsaksspaghettin över fisken på tallrikar och ringla lite citronolja över. Servera resten av oljan bredvid.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Till den här lätta eleganta fiskrätten passar ett friskt och fruktigt vitt vin. Vill du dricka öl, så föreslår vi ett fruktigt veteöl eller ett ljust lageröl.
Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek.…
Störtebeker Bernstein Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak.…
at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…