Rösti med Geschnetzeltes – skinkgryta med champinjoner och grädde

/5

Rösti, 2 st

1 kilo
potatis
1 dl
salt och peppar
  • 1 kilo

    potatis

  • 1 dl

    Kloka rapsolja med smörsmak

  • salt och peppar

Geschnetzeltes – skinkgryta med champinjoner

  • 500 g

    skinkschnitzel i tunna strimlor

  • 200 g

    färska champinjoner

  • 1

    hackad gul lök

  • 2 msk

    Kloka rapsolja med smörsmak

  • 2 msk

    maizena

  • 3 dl

    vispgrädde

  • 1 dl

    grönsaksbuljong

  • salt och peppar

500 g
skinkschnitzel i tunna strimlor
200 g
färska champinjoner
1
hackad gul lök
2 msk
2 msk
maizena
3 dl
vispgrädde
1 dl
grönsaksbuljong
salt och peppar

Rösti med Geschnetzeltes – skinkgryta med champinjoner och grädde

Rösti med riven potatis är både gott och enkelt att göra. Röstin blir frasig och fin när man steker den i rapsolja. Välj gärna rapsstekolja med smörsmak, så blir den extra god. I Schweiz och för den delen även i Österrike och vissa delar av Tyskland är rösti närmast en nationalrätt. Där får man ofta en gräddig skinkgryta till, med det svåruttalade namnet Geschnetzeltes. Turligt nog är grytan lättare att tillaga än att säga!

Gör så här

Rösti

  1. Skala och riv potatisen grovt. Häll 2-3 matskedar av oljan i en stekpanna som inte bränner vid, teflon eller gjutjärn blir bäst. Höj värmen och lägg i potatisstrimlorna när oljan är varm.
  2. Salta och peppra, sänk värmen något och stek ca 5 minuter tills potatisen är gyllenbrun undertill.
  3. Vänd röstin med hjälp av en tallrik eller ett stort lock. Täck potatiskakan med tallriken och vänd upp den på tallriken. Tillsätt 2-3 msk olja i stekpannan och låt röstin glida ner på den ostekta sidan.
  4. Stek tills även den sidan fått färg. Skaka då och då så att potatiskakan inte fastnar. Stjälp upp röstin på ett lagom stort runt fat och håll varm i ugnen på ca 100 grader tills den andra röstin är klar.

 

Skinkgryta

  1. Stek det strimlade köttet i hälften av oljan så det får färg runtom.
  2. Stek lök och champinjoner för sig i resterande olja.
  3. Blanda kött, lök och svamp i samma stekpanna. Häll över buljongen.
  4. Rör ut maizena med lite av grädden och häll över. Häll över resten av grädden. Koka upp under omrörning och låt sedan puttra på lägre värme ca 5 minuter.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Här möts krämighet, fett och sälta. Vi föreslår därför ett ljust lageröl eller ett friskt vitt vin med hög fruktsyra.
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…