Wienerschnitzel på österrikiskt vis

/5

Ingredienser

800 g
innanlår av kalv eller fläskschnitzel eller kycklingfilé
4 dl
ströbröd
3
ägg
2 dl
salt och peppar
  • 800 g

    innanlår av kalv eller fläskschnitzel eller kycklingfilé

  • 4 dl

    ströbröd

  • 3

    ägg

  • 2 dl

    Kloka rapsstekolja naturell eller med smörsmak

  • salt och peppar

Wienerschnitzel på österrikiskt vis

En äkta wienerschnitzel är gjord av kalvkött, men det går också bra att laga den med fläskkött eller kalkon. Den ska vara gyllenbrun på ytan, men samtidigt vara saftig och mör. Schnitzeln blir krispig och fin när du steker den i Kloka rapsstekolja. I Österrike serveras wienerschnitzel alltid utan sås, ofta med potatissallad, ibland med pommes frites eller persiljepotatis. Som garnityr kan man få en citronklyfta och kanske lite tranbärssylt.

Gör så här

  1. Banka ut köttskivorna till en tjocklek på ca 0,5 cm. Använd en kötthammare eller baksidan av en kastrull.
  2. Vispa upp äggen lätt i en djup tallrik tillsammans med salt och peppar. Vänd köttskivorna äggblandningen.
  3. Häll ströbrödet i en annan tallrik och vänd skivorna i brödet.
  4. Värm upp oljan i en rejäl gjutjärnspanna eller liknande tills den är riktigt het. Testa genom att droppa ner lite ströbröd. Det ska fräsa rejält när brödet möter oljan.
  5. Lägg ner köttet i oljan, men fyll inte stekpannan för då svalnar det för snabbt. Stek ca 3 minuter på varje sida.
  6. Servera med potatis och en enkel sallad.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…
Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Till wienerschnitzel vill man balansera fett och sälta. Ett lageröl med måttlig beska passar utmärkt. Det går också bra att välja ett vitt, fruktigt vin.
Frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i Dac-området Kamptal…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Frisk och fruktig Grüner veltliner med inslag av päron, vitpeppar, ananas, lime oc…
Roter veltliner med inslag av mandel och päron, torrt och kryddigt vin från Wagram i…