Vad är pastry stout?

Dela med dig:

De flesta ölkännare känner förstås till att det finns lageröl, ale, porter och så vidare. Men rätt som det är så dyker det upp nya ölstilar. Vet du till exempel vad pastry stout är för något? Vi reder ut begreppen!

En pastry stout är en mörk öl som smakar som en hel dessert. Lär dig mer om denna trendiga ölstil!

Vad är pastry stout?

Pastry betyder bakverk, så den korta förklaringen är att det är en stout som har smak av ett bakverk eller en efterrätt. För den lite längre förklaringen behöver vi först reda ut vad en stout är.

Vad är stout?

Stout är en mörk variant av överjäst ale som har sitt ursprung i porter, det klassiskt mörka ölet som började bryggas i Storbritannien på 1700-talet.

Vad är det för skillnad mellan stout och porter?

Stout smakar bränt och beskt, medan porter är mjukare och mer balanserat och har noter av frukt och malt. Stout är alldeles kolsvart och ogenomskinligt, medan porter får ett lite lätt rödfärgat skimmer om man ställer den framför en ljuskälla. Den mest kända stouten är irländska Guinness som är torr och ganska besk. Det finns även andra sorters stout, till exempel sweet stout, som förr kallades milk stout och fick sin söta smak från laktos, alltså mjölksocker.

Vilken sorts stout används till pastry stout?

Pastry stout har sitt ursprung i Imperial stout, en mjuk, mycket stark öl med smak av karamell. Anledningen till att imperial stout är så alkoholstark, är att man förr använde alkohol som konserveringsmedel när öl skulle transporteras från England ut till de forna kolonierna. Sorten kallas också Russian stout, eftersom den var mycket omtyckt i Ryssland under 1800-talet. Många som brygger pastry stout sötar det med laktos (mjölksocker).

Dryckestips:


Kees Swedish Vaccum Cleaner
Nr 10841, 46:90 kr + pant

Swedish Vacuum Cleaner från den hypade nederländske bryggaren Kees Bubberman är en härligt krämig och mörk pastry stout – svart öl med smak av choklad och marsipan. Smaken är inspirerad av det svenska bakverket ”dammsugare”, eller punschrulle som den också kallas. Passar till desserter med choklad, eller kanske som dessert på egen hand.

Varför heter det pastry stout?

Ölstilen ”pastry stout” är ganska ny. Men trenden att brygga sött, alkoholstarkt mörkt öl smaksatt med godis eller bakverk har ökat stadigt under 2000-talet. Till en början bryggdes imperial stout kryddat med kaffe, vanilj, kakao, honung eller kryddor och många började göra fatlagrade versioner av sina stouts. I dag finns det flera sorters öl med smak av allt från cheesecake till lavakakor och kanelbulle.

Hur smakar pastry stout?

Pastry stout får sin smak från det bakverk som har inspirerat till brygden. Det är mycket sött, med inslag av t ex choklad, nötter, kaffe, nougat, bär, kex, kola och andra ingredienser som man normalt hittar i en specifik efterrätt eller bakverk. En pastry stout har också en krämig munkänsla, ölet är fullt av smak. Denna krämighet skapas ofta genom att tillsätta laktos (mjölksocker), vilket gör ölet sötare och fylligare. Ibland är smaken nästan lite överväldigande, det smakar mycket!

Lagrar man pastry stout på fat?

En stout är en bra ölstil för lagerlagring på fat. Det gäller även för en pastry stout, speciellt om man vill framhäva vaniljsmaken. Vanilj är en smak som finns i ek och fatlagring ger den smaken till ölet. Drycken som legat i fatet kan också ge ölet en extra smakdimension. Exempelvis söta drycker som portvin eller bourbon, men sherry eller konjak passar ibland också bra med smaken av bakelsen.

Om Brouwerij Kees

Kees Bubberman och hans bryggteam är kända för sina kreativa bryggningar. De var bland de första i Nederländerna att experimentera inom ölstilen pastry stout. De omvandlar alla smaker som förekommer i en kaka till öl. Den svenska dammsugaren och den välkända franska éclairen har redan fått godkänt betyg. Caramel fudge stout från Kees är en den mest kända pastry stouten i Nederländerna. En öl för den riktiga entusiasten!


Kees Caramel Fudge Stout
Nr 83673, 48:40 kr + pant

Här är en stark och söt mörk stout som smakar kaffe, mycket alkohol och karamell. Den nederländske ölmakaren Kees Bubberman skapar sina specialöl under devisen “Livet är för kort för tråkiga öl”. Caramel Fudge Stout passar perfekt till desserter med choklad eller till ostbrickan. Det passar också bra att avnjuta under en stilla stund i favoritfåtöljen.

Läs mer:

Brouwerij Kees

Relaterat

Caramel Fudge Stout är en stark och söt mörk stout som smakar kaffe, mycket alkohol o…