Scaloppine al limone – Kalvfilé med citron

/5

Ingredienser

800 g
kalvfilé (det går också bra med fläskschnitzlar eller kycklinglårfiléer)
1 dl
1 dl
riven parmesanost
1 dl
vitt vin
2 dl
oxbuljong
2
citroner
1 msk
smör
salt och peppar
  • 800 g

    kalvfilé (det går också bra med fläskschnitzlar eller kycklinglårfiléer)

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1 dl

    riven parmesanost

  • 1 dl

    vitt vin

  • 2 dl

    oxbuljong

  • 2

    citroner

  • 1 msk

    smör

  • salt och peppar

Scaloppine al limone – Kalvfilé med citron

Scaloppine al limone – en fräsch och lätt kötträtt med smak av citron, är en härlig italiensk klassiker. Får du inte tag på kalvfilé så går det också bra med fläskkött som skinkschnitzel eller med kycklinglårfilé. Här passar det med ett lätt vitt vin till.

Gör så här

  1. Banka ut köttskivorna till ca 5 mm tjocklek med en kötthammare eller baksidan av en kastrull. Om de är stora kan du dela dem på mitten.
  2. Riv det yttersta skalet på en citron. Ta inte med det vita, bara det gula.
  3. Pressa ur saften från den rivna citronen och vispa ihop med hälften av oljan. Blanda ner det rivna citronskalet och salta och peppra. Lägg ner kalvköttet och se till att citronoljan kommer åt överallt, runt köttet. Ställ i kylen i en timme.
  4. Ta upp köttet och vänd skivorna snabbt i riven parmesan. Salta och peppra.
  5. Låt resten av oljan bli riktigt varm och stek köttet i omgångar tills det blir gyllenbrunt runt om, ca 1,5 minut per sida.
  6. Ta upp köttet och håll det varmt.
  7. När allt kött är stekt, tillsätt vinet och rör om. Låt citronskivorna koka med och sjud tills vinet har reducerats ner till hälften. Tillsätt buljong och det som är kvar av marinaden och fortsätt sjuda och röra tills såsen tjocknar lite, ca 3-4 minuter.
  8. Dra pannan från värmen och rör ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Skeda såsen över köttet vid servering och servera med citronskivorna.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Här väljer vi mellan ett vitt vin med hög fruktsyra eller ett milt veteöl.
Grüner veltliner med frisk och fruktig smak med gröna äpplen, örter, stenfrukter o…
Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…
Blanche de Namur är ett veteöl från belgiska Brasserie du Bocq.
Störtebeker Bernstein Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak.…