Citronsill i rapsolja

/5

Ingredienser

600 g
urvattad salt inläggningssill
3 dl
ättikssprit (12%)
3 dl
vatten
5
svartpepparkorn
1 tsk
färsk eller torkad rosmarin
1
citron
2 dl
1
vitlöksklyfta
färsk citronmeliss
  • 600 g

    urvattad salt inläggningssill

  • 3 dl

    ättikssprit (12%)

  • 3 dl

    vatten

  • 5

    svartpepparkorn

  • 1 tsk

    färsk eller torkad rosmarin

  • 1

    citron

  • 2 dl

    Kloka rapsolja naturell

  • 1

    vitlöksklyfta

  • färsk citronmeliss

Citronsill i rapsolja

Solgul citron och härligt doftande citronmeliss sätter smak på denna fräscha sill. Använd färdig urvattnad inläggningssill som du smaksätter med en kryddig lag och dagsfärska örter. En härlig sill att sätta fram på midsommarbordet!

Gör så här

  1. Lagen: Blanda ättika och vatten med svartpeppar och rosmarin. Häll lagen över sillen i en bunke. Låt stå i 6-8 timmar i kylen.
  2. Ta upp, sila av spadet och skär sillen i bitar.
  3. Marinaden: Riv skal av en halv citron och pressa ur saften i en skål. Skär den andra halvan i skivor. Blanda med pressad vitlök och rapsolja samt blad av färsk citronmeliss (kan uteslutas om det inte är säsong).
  4. Varva sill med citronskivor och häll på marinaden. Lägg sillen i en glasburk med lock. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.