Mustig köttgryta med tomat och vitlök

/5

Ingredienser

1 kg
högrev av nötkött
0,5 dl
salt och peppar
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2
stora morötter
500 g
körsbärstomater i olika färger
1 dl
rött vin
3 dl
vatten
4 msk
kalvfond
3 msk
tomatpuré
0,5 tsk
chiliflakes
2
lagerblad
1-2 tsk
maizena (att reda med om det behövs)
  • 1 kg

    högrev av nötkött

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • salt och peppar

  • 1

    gul lök

  • 2

    vitlöksklyftor

  • 2

    stora morötter

  • 500 g

    körsbärstomater i olika färger

  • 1 dl

    rött vin

  • 3 dl

    vatten

  • 4 msk

    kalvfond

  • 3 msk

    tomatpuré

  • 0,5 tsk

    chiliflakes

  • 2

    lagerblad

  • 1-2 tsk

    maizena (att reda med om det behövs)

Mustig köttgryta med tomat och vitlök

Här kommer en god och mustig köttgryta som får smak av tomater, vin och vitlök. Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på. Grytan är nästan som godast när man värmer upp den på nytt och smakerna fått gifta ihop sig med varandra.

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar, ca 3×3 cm.
  2. Stek köttbitarna lite i taget i Kloka rapsstekolja tills det får färg runt om. Salta och peppra. Lägg över köttet i en stor gryta.
  3. Hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skiva dem. Dela tomaterna. Lägg ner allt i den stora grytan över köttet.
  4. Häll på vin, vatten och kalvfond, klicka ner tomatpurén och krydda med chili och lagerblad. Rör om.
  5. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka under lock ca 1 timme tills köttet är mört.
  6. Red av grytan med maizena som du först rör ut i lite vatten. Ta lite i taget tills konsistensen blir lagom. Låt grytan puttra ett par minuter.
  7. Servera med ris eller potatis.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till:

Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…