Härliga höstgrytor med Kloka rapsolja

Dela med dig:
Dela på facebook
Dela på email
Dela på twitter

När höstmörkret kryper på oss är det extra mysigt att laga en värmande god gryta eller soppa. Härliga dofter sprider sig i huset när köttet långsamt står och puttrar tillsammans med de övriga ingredienserna. Här tipsar vi om en het köttsoppa med tomat och bönor, en mustig köttgryta med tomat och vin och en öldoftande köttgryta från Belgien.

På hösten och vintern passar det särskilt bra att göra långkok. Smaken från köttet, rotfrukterna, grönsakerna och kryddorna samlas i den goda buljongen. Det tar en stund innan maten blir klar, men medan grytan sjuder på spisen kan man ta en härlig promenad i höstvädret eller pyssla med annat hemma.

Bryn köttet först

När man ska laga en god köttgryta är det viktigt att tänka på att köttbitarna ska ha ungefär samma storlek så att de blir klara samtidigt. Du bör också bryna köttet i en stekpanna innan det läggs i grytan. När du steker kött bildas ämnen som bidrar till den goda smaken.

Vi bryner köttet i Kloka rapsstekolja. Det ger en fin stekyta utan att stänka. Kloka rapsstekolja finns både naturell och med smörsmak. Perfekt för den som inte tål eller vill äta smör men ändå är ute efter smaken. Tänk på att bryna köttet på hög värme. Stek köttet i omgångar, annars riskerar du att det blir grått och tråkigt. Om man lägger i för mycket på en gång sjunker temperaturen. Då tappar köttet vätska som rinner ut i pannan och köttbitarna kokta istället för stekta.

Man kan också steka morötter och lök innan de läggs i grytan för att det ska bli bättre smak. De ska bara bli gyllenbruna och inte brännas.

Välj tillbehör

När köttet är brynt, är det bara att blanda det med övriga ingredienser i en stor gryta. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra tills köttet är helt mört och smakerna har blandats med varandra.

Till köttgryta kan man servera potatis eller ris, helt efter egen smak och tycke. Till den belgiska köttgrytan ska det helst vara pommes frites. Till soppa passar det bra med ett gott bröd.

Här hittar du recepten:

HET KÖTT-OCH TOMATSOPPA MED BÖNOR. En värmande soppa med fläskkött, potatis, bönor, paprika och tomat är en härlig allt-i-ett-middag. Ät med ett gott bröd och njut av de härliga smakerna. Om du tar mindre vätska blir soppan mer lik en gryta.
MUSTIG KÖTTGRYTA MED TOMAT OCH VITLÖK. Här kommer en god och mustig köttgryta som får smak av tomater, vin och vitlök. Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på. Grytan är nästan som godast när man värmer upp den på nytt och smakerna fått gifta ihop sig med varandra.

BELGISK CARBONNADE – KÖTTGRYTA MED ÖL. Denna belgiska köttgryta reds av med torkat bröd. Och självklart häller vi öl i grytan! Serverar du dessutom pommes frites till får du pluspoäng av vilken belgare som helst! 

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…
Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2022 Heba food & beverages