Marockansk lammtagine med aprikoser och couscous med granatäpple

/5

Ingredienser

1 kg
lammkött, t ex lammstek
3
gula lökar
3
tomater
4
vitlöksklyftor
12
torkade aprikoser
1
färsk chili
0,5 dl
2-3 dl
vatten
  • 1 kg

    lammkött, t ex lammstek

  • 3

    gula lökar

  • 3

    tomater

  • 4

    vitlöksklyftor

  • 12

    torkade aprikoser

  • 1

    färsk chili

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 2-3 dl

    vatten

Marinad till köttet

  • 3 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 2 tsk

    spiskummin

  • 1 tsk

    kanel

  • 1 g

    saffran

  • 2 tsk

    gurkmeja

  • 2 tsk

    cayennepeppar

  • salt och peppar

3 msk
2 tsk
spiskummin
1 tsk
kanel
1 g
saffran
2 tsk
gurkmeja
2 tsk
cayennepeppar
salt och peppar

Couscous med granatäpple

3 msk
6 dl
grönsaksbuljong
6 dl
couscous
1
granatäpple
  • 3 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 6 dl

    grönsaksbuljong

  • 6 dl

    couscous

  • 1

    granatäpple

Marockansk lammtagine med aprikoser och couscous med granatäpple

Het, söt, kryddig och helt magiskt god är denna lammgryta med smak av aprikoser. Du lagar den lätt i en vanlig lergryta eller i en gjutjärnsgryta. I det marockanska köket använder man ofta en tagine. Det är en speciell lergryta med toppigt lock, som gör att det bildas kondens som droppar ner i grytan medan den tillagas. Servera din goda gryta med couscous toppad med rubinröda granatäppelkärnor.

Gör så här

  1. Skär köttet i stora bitar och lägg i en stor plastpåse.

  2. Blanda ihop rapsstekoljan med kryddorna i en skål. Häll kryddblandningen över köttet och massera in kryddoljan noga.

  3. Marinera några timmar eller över natten i kylskåp. Obs, det går också bra att laga rätten direkt.

  4. Hacka löken grovt. Finhacka vitlök och chili. Hacka tomaten i tärningar.

  5. Hetta upp olja och bryn köttet tills det får färg. Vänd ner löken och stek några minuter till.

  6. Tillsätt tomat, chili och vitlök. Slå över ca 2-3 dl vatten och koka upp.Lägg över kött och grönsaker i en tagine, lergryta eller gjutjärnsgryta som tål att stå i ugn. Lägg i aprikoserna.

  7. Tagine eller lergryta sätter du in i kall ugn och sätter sedan på värmen, 175 grader. Använder du gjutjärnsgryta kan du sätta den i varm ugn direkt.

  8. Låt grytan stå i ugnen 2,5-3 timmar under lock. Du kan också tillaga grytan på spisen, låt den då småputtra 2,5 timmar under lock.

  9. Tillaga couscousen när 10 minuter återstår. Koka upp buljongen och tillsätt oljan. Ta grytan från spisen och rör ner couscousgrynen. Lägg på ett lock och låt stå i ca 10 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel och strö över granatäppelkärnor.

  10. Servera den rykande varma lammtaginen direkt från grytan med couscous och granatäpple tillsammans med några limeklyftor och bladpersilja.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Relaterat

Relaterat

Huvudratt Lammstek Citron Rosmarin
Lammsteken blir extra saftig och fin om man benar ur den, binder upp den och steker den tillsammans med citron. Vi kryddar med färsk…
Huvudratt Lamm Ugnsstekt Gronsaker
Färsk timjan passar bra till lamm. Vi ugnsbakar lammsteken tillsammans med potatis, morötter, paprika och tomater. Det blir en härlig allt-i-ett-rätt där de härliga…

Relaterat