Het kött- och tomatsoppa med bönor

/5

Ingredienser

500 g
fläskkött, t ex grytbitar av bog eller fläskfilé
0,5 dl
1 tsk
salt
0,5 tsk
peppar
1
gul lök
4
vitlöksklyftor
2-3
stora potatisar
1
röd paprika
3
selleristjälkar
400 g
hela tomater i burk
1 tsk
chili
1 tsk
spiskummin
1,5 dl
tomatjuice
1 liter
kycklingbuljong från tärning
2 burkar
svarta bönor, à ca 400 g
1 kruka
färsk koriander
  • 500 g

    fläskkött, t ex grytbitar av bog eller fläskfilé

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1 tsk

    salt

  • 0,5 tsk

    peppar

  • 1

    gul lök

  • 4

    vitlöksklyftor

  • 2-3

    stora potatisar

  • 1

    röd paprika

  • 3

    selleristjälkar

  • 400 g

    hela tomater i burk

  • 1 tsk

    chili

  • 1 tsk

    spiskummin

  • 1,5 dl

    tomatjuice

  • 1 liter

    kycklingbuljong från tärning

  • 2 burkar

    svarta bönor, à ca 400 g

  • 1 kruka

    färsk koriander

Het kött- och tomatsoppa med bönor

En värmande soppa med fläskkött, potatis, bönor, paprika och tomat är en härlig allt-i-ett-middag. Ät med ett gott bröd och njut av de härliga smakerna. Du kan förstås experimentera med mängden buljong, tar du lite mindre så blir resultatet mer likt en köttgryta. Men snåla inte med chilin!

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar, ca 2×2 cm. Värm upp hälften av rapsstekoljan i en stekpanna. Bryn köttet runt om i omgångar tills de får lite färg. Salta och peppra och lägg över i en större gryta.
  2. Hacka lök och vitlök. Dela paprikan i grova bitar och skär ner sellerin i ca 3 cm långa bitar. Fräs lök, paprika och selleri i resten av rapsstekoljan ett par minuter, de ska inte ta färg, och häll sedan ner dem i den stora grytan.
  3. Skala potatisarna och dela dem i fyra delar.
  4. Tillsätt potatis, tomater, tomatjuice, buljong och kryddor. Låt puttra i ca 20 minuter, om du använder fläskfilé räcker 10 minuter.
  5. Häll av vattnet från bönorna och skölj dem. Tillsätt bönorna till köttgrytan. Låt puttra ytterligare ett par minuter.
  6. Toppa med hackad koriander. Servera soppan med ett gott bröd.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till:

Gauloise Blonde är en ofiltrerad ljus ale på 6,3%. Ölet bryggs på hantverksmässigt…
Franska La Goudale har fruktig smak med inslag av aprikosmarmelad, honung, ljust b…