Belgisk Carbonnade – köttgryta med öl

/5

Ingredienser

1,5 kg
grytbitar av nötkött
0,5 dl
2
stora gula lökar
4 dl
öl, gärna samma som ska drickas till
1 msk
farinsocker
2 tsk
salt
1 msk
vinäger
1
lagerblad
0,5 tsk
timjan
2 tsk
dijonsenap
1 dl
halvtorrt smulat bröd
  • 1,5 kg

    grytbitar av nötkött

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med eller utan smörsmak

  • 2

    stora gula lökar

  • 4 dl

    öl, gärna samma som ska drickas till

  • 1 msk

    farinsocker

  • 2 tsk

    salt

  • 1 msk

    vinäger

  • 1

    lagerblad

  • 0,5 tsk

    timjan

  • 2 tsk

    dijonsenap

  • 1 dl

    halvtorrt smulat bröd

Belgisk Carbonnade – köttgryta med öl

Självklart häller vi öl i vår mustiga huvudrätt! Denna belgiska köttgryta reds av med torkat bröd istället för mjöl. Serverar du dessutom pommes frites till får du pluspoäng av vilken belgare som helst! 

Gör så här

  1. Skala och hacka lök. Mjukstek i rapsolja. Häll över i en större gryta.
  2. Stek köttet i rapsolja runt om till det får lite färg. Salta och peppra. Tillsätt köttet i den stora grytan.
  3. Häll i öl, tillsätt salt, vinäger, lagerblad och timjan. Sjud 1,5 timmar eller tills köttet är mört.
  4. Tillsätt senap. Rör ner brödsmulorna lite i taget till önskad konsistens.
  5. Servera med hemmagjorda pommes frites, potatismos eller kokt potatis  – och en god öl förstsås.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Välj gärna samma öl i grytan som du ska dricka till. Vi föreslår en fyllig och smakrik ale.
Gauloise Brune är ett belgiskt hantverksöl från Brasserie du Bocq. Denna mörka ale…
La Goudale IPA från franska Brasserie Goudale är kopparfärgat med noter av citrus o…
Gauloise Ambrée är ett belgiskt hantverksöl som passar till ljust kött, vegetaris…