Lammstek med färsk timjan och ugnsrostade grönsaker

/5

Ingredienser

1
urbenad lammstek, ca 1,5 kilo
2 msk
1
vitlöksklyfta (pressad)
salt och peppar
färsk timjan (eller torkad)
  • 1

    urbenad lammstek, ca 1,5 kilo

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 1

    vitlöksklyfta (pressad)

  • salt och peppar

  • färsk timjan (eller torkad)

Ugnsrostade grönsaker

  • 6

    stora potatisar

  • 3

    morötter

  • 1

    stor röd paprika

  • 6-12

    körsbärstomater på kvist

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • salt och peppar

  • färsk timjan (eller torkad)

6
stora potatisar
3
morötter
1
stor röd paprika
6-12
körsbärstomater på kvist
0,5 dl
salt och peppar
färsk timjan (eller torkad)

Lammstek med färsk timjan och ugnsrostade grönsaker

Färsk timjan passar bra till lamm. Vi ugnsbakar lammsteken tillsammans med potatis, morötter, paprika och tomater. Det blir en härlig allt-i-ett-rätt där de härliga smakerna från köttet, kryddorna och grönsakerna gifter sig fint med varandra.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Gnid in köttet med salt, peppar och vitlök. Bind upp köttet med ett steksnöre.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek köttet så det får fin färg runt om. Stick ner kvistar av färsk timjan eller krydda med torkad timjan.
  3. Lägg köttet i en djup ugnsplåt. Ringla lite olja över och tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 58°, ca 1,5 timme.
  4. När köttet stått i ugnen ca 40 minuter är det dags att förbereda grönsakerna. Skär potatis, morot och paprika i grova tärningar. Lägg i en skål och tillsätt smöroljan. Krydda med salt, peppar och timjan och rör om.
  5. Ställ tillbaka formen i ugnen och låt stå tills köttet är färdigt.
  6. Ta ut steken och låt den vila på en skärbräda i 10-15 minuter innan den skärs upp i skivor och grönsakerna är helt klara. Toppa med färsk timjan innan servering.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Dryckestips till lamm

Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…

Relaterat

Huvudratt Lammstek Citron Rosmarin
Lammsteken blir extra saftig och fin om man benar ur den, binder upp den och steker den tillsammans med citron. Vi kryddar med färsk…

Relaterat