Marinerade grillade grönsaker

/5

Ingredienser

1
majskolv skuren i bitar
2
gula paprikor
2
röda paprikor
4-8
knippmorötter
4
stora champinjoner
4-8
knipplökar
4
tomater
1
knippe grön sparris
2
zucchini, gul och/eller grön
1
citron
  • 1

    majskolv skuren i bitar

  • 2

    gula paprikor

  • 2

    röda paprikor

  • 4-8

    knippmorötter

  • 4

    stora champinjoner

  • 4-8

    knipplökar

  • 4

    tomater

  • 1

    knippe grön sparris

  • 2

    zucchini, gul och/eller grön

  • 1

    citron

Marinad

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja naturell

  • 1 tsk

    flytande honung

  • 2 msk

    citronsaft eller vitvinsvinäger

  • 1

    pressad vitlöksklyfta

  • 2-3 msk

    hackade färska örter, som gimjan, rosmarin, oregano eller basilika

  • salt och peppar

0,5 dl
Kloka rapsstekolja naturell
1 tsk
flytande honung
2 msk
citronsaft eller vitvinsvinäger
1
pressad vitlöksklyfta
2-3 msk
hackade färska örter, som gimjan, rosmarin, oregano eller basilika
salt och peppar

Marinerade grillade grönsaker

Grönsaker måste grillas med lite mer försiktighet än kött som är fetare och tål värme bättre. Därför vänder vi grönsakerna i en marinad med Kloka rapsstekolja innan vi lägger dem på grillen. Grillade grönsaker är gott som tillbehör till kött och fisk, men kan också vara huvudrätten på middagsbordet. Med några potatisar, bröd och en läcker sås eller röra till, blir det en härlig måltid.

Gör så här

  1. Ansa grönsakerna. Låt lite blast sitta kvar på morötter och knipplök. Koka morötter och lök i vatten ca 3-4 minuter så att de blir lite mjuka.
  2. Skiva zucchini och svamp och dela paprikorna om de är stora. Halvera citronen.
  3. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål. Lägg ner grönsakerna och blanda runt. Salta och peppra. Ställ gärna kallt en stund, men du kan också grilla grönsakerna direkt.
  4. Grilla grönsakerna direkt på grillen tills de fått färg och är genomstekta, några minuter på varje sida. Vänd dem då och då. Du vill ha fina grillränder på grönsakerna, men se upp så att de inte svartnar och bränner. Små grönsaksbitar kan vara lättare att grilla i ett speciellt finmaskigt galler eller i en grillform.
  5. Servera grönsakerna varma eller ljumma som tillbehör till annat grillat som kött eller fisk, eller som huvudrätt med t ex kokt potatis och en god sås.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Till grillade grönsaker passar egentligen det mesta. Rött eller vitt vin, rosévin eller öl. Lager, ale, vetöl – valet är ditt!
Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…

Relaterat

Forratt Halloumi Vattenmelon Picklad Rodlok
Här kommer en härligt smakrik sallad med grillad salt halloumi, söt vattenmelon och sötsyrlig picklad rödlök på en bädd av ruccola. Vi smaksätter med…