Penne polpetti – pasta med italienska köttbullar

/5

Polpetti - köttbullar

2 msk
1
finhackad gul lök
500 g
blandfärs
1 tsk
oregano
1 tsk
timjan
0,5 tsk
torkade chiliflingor
2
finhackade vitlöksklyftor
2 tsk
dijonsenap
100 g
riven parmesanost
0,5 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
  • 2 msk

    KLOKA rapsstekolja smörsmak

  • 1

    finhackad gul lök

  • 500 g

    blandfärs

  • 1 tsk

    oregano

  • 1 tsk

    timjan

  • 0,5 tsk

    torkade chiliflingor

  • 2

    finhackade vitlöksklyftor

  • 2 tsk

    dijonsenap

  • 100 g

    riven parmesanost

  • 0,5 tsk

    salt

  • 2 krm

    svartpeppar

Tomatsås

  • 400 g

    tomater, färska och grovhackade eller från burk

  • 1

    tunt skivad vitlöksklyfta

  • 1 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • salt och peppar

400 g
tomater, färska och grovhackade eller från burk
1
tunt skivad vitlöksklyfta
1 msk
salt och peppar

Till servering

Färsk basilika
Riven parmesanost efter smak
  • Färsk basilika

  • Riven parmesanost efter smak

Penne polpetti – pasta med italienska köttbullar

Köttbullar är en härlig klassiker som går att variera på många sätt. Här bjuder vi på italienskt doftande polpetti som får sjuda i en ljuvlig tomatsås innan de blandas med nykokt penne och täcks med nyriven parmesan. Buon appetito!

Gör så här

  1. Köttbullarna: Stek löken genomskinlig i Kloka rapsstekolja. Blanda den avsvalnade löken med köttfärs, kryddor och riven parmesanost i en bunke.
  2. Forma färsen till ca 30 små köttbullar och lägg dem på en bakpapperstäckt ugnsplåt.
  3. Baka i ugnen vid 220 g i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Vänd då och då.
  4. Tomatsåsen: Fräs vitlöksklyftan i oljan någon minut och tillsätt tomaterna. Smaka av med salt och peppar. Koka upp och sjud ett par minuter.
  5. Lägg ner köttbullarna i såsen och låt allt bli varmt.
  6. Koka pasta till fyra personer.
  7. Blanda köttbullarna och såsen med pastan. Strö över rikligt med parmesan och grovhackad basilika.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…