Pepparolja med vitlök och timjan

/5

Ingredienser

2 dl
1 tsk
hela svartpepparkorn
1 tsk
hela rödpepparkorn
1 tsk
hela vitpepparkorn
1
rejäl kvist färsk timjan eller ca 2 msk torkad timjan
1
vitlöksklyfta
  • 2 dl

    Kloka rapsolja neutral

  • 1 tsk

    hela svartpepparkorn

  • 1 tsk

    hela rödpepparkorn

  • 1 tsk

    hela vitpepparkorn

  • 1

    rejäl kvist färsk timjan eller ca 2 msk torkad timjan

  • 1

    vitlöksklyfta

Pepparolja med vitlök och timjan

Det är något visst med att göra egen smaksatt olja. Ringla den över pizzan eller pastan, doppa en bit bröd i den eller ha den som bas i en grillmarinad. Låt oljan stå till sig ett par dagar så att den får härlig hetta och smak. Tänk dock på att det är viktigt att förvara vitlöksolja i kylskåp och att inte spara den för länge!

Gör så här

Ger ca 2 dl.

  1. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Finhacka ca 1 msk timjan.
  2. Blanda alla ingredienser och häll upp på små burkar med tättslutande lock. Förvara i kylen.
  3. Spara inte den smaksatta oljan för länge. När man lägger färsk vitlök och örter i olja, finns alltid en risk att bakterier börjar föröka sig. Använd därför oljan direkt eller till att steka och grilla.