Saftigt valnötsbröd

/5

Ingredienser

50 g
jäst
5 dl
vatten
0,5 dl
150 g
valnötter (kan uteslutas)
3 msk
honung
2 tsk
salt
4 dl
rågsikt
9 dl
vetemjöl special
  • 50 g

    jäst

  • 5 dl

    vatten

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 150 g

    valnötter (kan uteslutas)

  • 3 msk

    honung

  • 2 tsk

    salt

  • 4 dl

    rågsikt

  • 9 dl

    vetemjöl special

Saftigt valnötsbröd

Kloka rapsolja gör degen smidigare och brödet smular mindre. Vårt härliga rustika valnötsbröd är gott att bjuda på till både soppa och sallad. Om du inte tål nötter, kan du ta hoppa över dem, eller välja solros- eller pumpafrön i stället. Det blir två bröd av detta recept.

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll över vattnet och rör tills jästen löser sig.
  2. Grovhacka valnötterna. Tillsätt nötter, rapsolja, honung, salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta ihop degen i maskin 5 minuter, eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
  3. Baka ut degen. Dela degen och forma till två runda bröd. Smörj en plåt med ca 1 msk rapsstekolja. Lägg bröden på plåten. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt bröden kallna på galler.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…