Smashad hamburgare

/5

Ingredienser

800 g
nötfärs
3 tsk
salt
1 tsk
grovmald svartpeppar
2 msk
1 skiva
smakstark ost
  • 800 g

    nötfärs

  • 3 tsk

    salt

  • 1 tsk

    grovmald svartpeppar

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja naturell

  • 1 skiva

    smakstark ost

Till servering

  • 4

    hamburgerbröd

  • sallad, inlagd gurka, rå rödlök i ringar

4
hamburgerbröd
sallad, inlagd gurka, rå rödlök i ringar

Smashad hamburgare

Har du testat att smasha hamburgare? Tro oss, du kommer inte att vilja göra på något annat sätt efter att du har provat. Det handlar om att låta köttet möta värmen mot grillen eller den heta pannan och få till den där perfekta stekytan. Den som ger en magisk smak som kallas umami. Ett bra tips är att pensla köttet först med lite rapsolja så fastnar det inte så lätt.

Gör så här

  1. Blanda färsen med salt och peppar, men rör inte för mycket. Du vill inte ha en trådig och torr burgare.
  2. Dela färsen i fyra delar och rulla varje del till en lös boll. Pensla bollen försiktigt runt om med rapsolja.
  3. Hetta upp grillen eller grillpannan ordentligt. Lägg på bollarna som kommer att börja fräsa rejält. Grilla/stek några sekunder och smasha eller pressa sedan på den sidan som fått en liten stekyta.
  4. Använd ett platt föremål för smashandet. Undersidan av en kastrull eller en rejäl stekspade fungerar bra.
  5. Pressa ordentligt till rätt tjocklek och håll kvar med ett stadigt tryck i minst 10 sekunder. Nu skapas den härliga stekytan.
  6. Låt steka tills man ser köttsafterna tränga igenom på översidan.
  7. Vänd, lägg på osten och stek på andra sidan. Lägg ev. på grillens lock eller ett lock på stekpannan för att osten ska smälta.
  8. Montera burgaren med de tillbehör du vill ha.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…

Att dricka till

Här går vi all in med öl! Sältan balanserar vi med beskan från en ale, IPA eller APA. Men det passar också bra med en smakrik pilsner.
La Goudale IPA från franska Brasserie Goudale är kopparfärgat med noter av citrus o…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Störtebeker Pilsener-Bier är en klassisk ljus lager eller pilsner. Torrt med mjuk…
Gauloise Ambrée är ett belgiskt hantverksöl som passar till ljust kött, vegetaris…