Vad ska man dricka till julmaten?

Dela med dig:

Här guidar vi dig genom några smarta och lättillgängliga val som gör julbordet ännu godare. Vi låter helt enkelt rätterna få svara på vilken öl som passar bäst.

Hur ska man tänka när man har så många olika smaker på julbordet?

– Det är faktiskt svårt att hitta en enda dryck som klarar allt, men det finns öl som är mer mångsidiga än andra. En av dem är Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale, en mjukt maltig och lagom julkryddad ale som lyfter både kalla och varma rätter. Ett riktigt fint val om du bara vill ställa en öl mitt på bordet och låta alla njuta samma sort.
Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale, Wales/Storbritannien, nr 11178, 500 ml, 4,5%, 31:90 kr.

Julskinkan är självklar för många. Vilken öl passar bäst till den?

– Julskinka med senap behöver ett öl som både klarar sältan och den lilla sötman i senapen. Här passar en fyllig belgisk ale med lite kryddighet väldigt bra.
Corsendonk Christmas Ale, Belgien, nr 8812001, 750 ml, 99,90 kr.

Köttbullar och det småvarma – vad väljer man där?

– Köttbullar och småvarmt har mycket stekyta och kryddighet. Då behövs något med lite djup och rostad karaktär. En porter med toner av choklad och karamell lyfter smakerna riktigt fint. Dessutom glutenfri – utan att det förändrar smaken.
Evan Evans Perfect Porter, Wales/Storbritannien, nr 89371, 500 ml, 4,8%, 29,90 kr.

Sill – salt, söt och syrlig på samma gång. Vad ska man dricka då?

– Sill är en av julbordets mest utmanande rätter eftersom den rör sig i alla smakriktningar samtidigt. Här är det bäst att välja något friskt och torrt. En klassisk belgisk saison skär igenom sältan och möter syrligheten på ett elegant sätt.
Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 75,90 kr.

Gravad lax med hovmästarsås – vilken öl passar bäst?

– Gravad lax är mild, fet och elegant, medan hovmästarsåsen tillför både sötma, dill och lite senapstoner. Här behövs ett öl som är fruktigt, mjukt och med tillräcklig kropp för att möta både fisken och såsen. En blond belgisk ale är ett utmärkt val – rund, lätt söt och frisk nog att balansera hovmästarsåsen.
Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151, 750 ml, 64,90 kr.

Och Janssons frestelse – den är både krämig och salt. Vad fungerar bäst?

– En klassisk tysk veteöl med mjuk sötma och kryddighet är perfekt till Janssons. Den rundar av sältan och lyfter upp både lök och ansjovis.
Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 28,90 kr.

Relaterat

Huvudratt Kottbollar Jul
Den goda julmaten med KLOKA rapsstekolja Alla har vi våra favoriter på julbordet. Här bjuder vi på några av våra godaste rätter i juletid…
Gör din egen bärglögg
Har du testat att göra glögg på bär från skog och mark? Med Finnerödja ekologiska bärdrycker kan du lätt blanda till en kryddoftande varm…
Cranberry,,Cream,Cheese,Pinwheel,Appetizers.,Holiday,Food,Concept.,Close,Up,
Äntligen är tiden här när vi samlas och njuter av en kopp glögg och några goda tilltugg. Här är några tips som får det…