Vad ska man dricka till julmaten?

Dela med dig:

Vad ska man dricka till julmaten?

Hur ska man tänka när man har flera olika maträtter på julbordet? Ska man välja en enda sorts öl som matchar alla smaker? Eller ska man välja olika öl till de olika rätterna?

Sill, lax, skinka och rökta korvar. Hur ska man tänka när man väljer dryck till julmaten?

– Till jul samsas många härliga rätter på bordet. Mat som är syrlig, söt, fet och med mycket smak. Det är svårt att hitta en dryck som passar till precis allt. Men det här trevliga julölet, en lagom julkryddad ale från Wales, passar perfekt till all den goda julmaten. Det är dessutom glutenfritt så att alla kan njuta samma öl vid bordet.

Ho! Ho! Amber Christmas Ale, Wales/Storbritannien, nr 11178, 500 ml, 4,5%, 31:90 kr.

Krämiga sillinläggningar eller i sill lag, vilken dryck passar bäst?

– Sillinläggningar kan vara på samma gång salta, söta och syrliga. Du som föredrar öl kan gärna prova att balansera smakerna med ett fruktigt veteöl, som detta tyska veteöl med en karaktäristisk bärnstensgul färg.

Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 28,90 kr.

Julskinkan är ett måste för många till jul – vad väljer vi att dricka då?

– Skinkan är en klassiker på julbordet. Till den föreslår vi en ofiltrerad ljus ale från Belgien. Ett öl med mycket smak, styrka och struktur. Det är samtidigt fruktigt och lite beskt och syrligt som balanserar och ger fräschör.

Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151,750 ml, 63,50 kr.

Fyllda ägghalvor med majonnäs och lax – kan man dricka öl till laxen?

– Lax är en fet fisk och ofta äter vi den rökt eller gravad med såser tillsammans med ägg och andra kalla rätter på julbordet. Här passar det väldigt bra med ett smakrikt lättdrucket lageröl med lite beska.

Egger Original, Österrike, nr 1178, 500 ml, 18,90 kr (exkl.pant).

Det småvarma med köttbullarna och prinskorven i centrum, vad passar bäst till det?

– Den lite rökta smaken i korven och de julkryddade köttbullarna tillhör de lite mer feta rätterna på julbordet. Här passar det bra med ett belgiskt saisonöl, där beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna. Ölet kommer i en stor flaska som kan delas med flera.

Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 74,90 kr.

Men om man nu har gäster som föredrar vin till julbordet, finns det något vin som passar till allt?

– Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter. Det är dessutom ett perfekt val till lutfisken!

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 246 kr.

Relaterat

Huvudratt Kottbollar Jul
Den goda julmaten med KLOKA rapsstekolja Alla har vi våra favoriter på julbordet. Här bjuder vi på några av våra godaste rätter i juletid…
Gör din egen bärglögg
Har du testat att göra glögg på bär från skog och mark? Med Finnerödja ekologiska bärdrycker kan du lätt blanda till en kryddoftande varm…
Cranberry,,Cream,Cheese,Pinwheel,Appetizers.,Holiday,Food,Concept.,Close,Up,
Äntligen är tiden här när vi samlas och njuter av en kopp glögg och några goda tilltugg. Här är några tips som får det…