Italienska köttbullar i tomatsås

/5

Köttbullarna

1
lök
1 dl
parmesanost
1 dl
grädde
1 tsk
salt
0,5 tsk
svartpeppar
0,5 tsk
salvia
1
citron (endast skalet!)
1
ägg
2 msk
ströbröd
500 g
blandfärs
0,5 dl
  • 1

    lök

  • 1 dl

    parmesanost

  • 1 dl

    grädde

  • 1 tsk

    salt

  • 0,5 tsk

    svartpeppar

  • 0,5 tsk

    salvia

  • 1

    citron (endast skalet!)

  • 1

    ägg

  • 2 msk

    ströbröd

  • 500 g

    blandfärs

  • 0,5 dl

    rapsstekolja naturell

Tomatsåsen

  • 1

    lök

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 0,5 dl

    rapsstekolja naturell

  • 2 burkar

    krossade tomater

  • 0,5 kruka

    färsk basilika

  • 1

    grönsaksbuljongtärning

  • 0,5 tsk

    socker

  • salt och peppar

1
lök
1
vitlöksklyfta
0,5 dl
2 burkar
krossade tomater
0,5 kruka
färsk basilika
1
grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk
socker
salt och peppar

Till servering

Spaghetti till 4 portioner
Parmesanost
Färsk basilika
  • Spaghetti till 4 portioner

  • Parmesanost

  • Färsk basilika

Italienska köttbullar i tomatsås

Små, saftiga köttbullar får sakta puttra i en mustig, smakrik tomatsås. Servera tillsammans med rykande het pasta och en generös mängd parmesan. En rätt som passar lika bra på en mysig söndagsmiddag som för en romantisk middag för två.

Gör så här

  1. Köttbullarna: Riv lök och parmesanost fint. Riv även det gula på citronskalet. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna utom blandfärsen. Låt blandningen svälla ca 5 minuter.
  2. Blanda ner blandfärsen och forma 20-25 köttbullar. Stek dem runt om i rapsstekolja så de får lite färg. Sänk värmen och låt eftersteka ca 5 minuter.
  3. Tomatsåsen: Finhacka lök och pressa vitlök. Fräs i rapsstekolja i en stor kastrull eller stekpanna som också har plats för köttbullarna.
  4. Häll över krossade tomater, grovhackad basilika och smula ner grönsaksbuljongen. Tillsätt en nypa socker. Låt såsen småkoka i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg ner köttbullarna. Låt dem ligga några minuter i såsen så de blir genomvarma. Servera med spaghetti och parmesanost. Toppa med basilikablad.