Krämig laxsoppa med potatis, morötter och dill

/5

Ingredienser

600 g
lax, färsk eller tinad
2
stora morötter
6
potatisar
1
purjolök
2 msk
1
fiskbuljong
1 liter
vatten
4 dl
grädde
2-3 msk
maizena
salt och peppar
1 kruka
dill
  • 600 g

    lax, färsk eller tinad

  • 2

    stora morötter

  • 6

    potatisar

  • 1

    purjolök

  • 2 msk

    Kloka rapsolja med smörsmak

  • 1

    fiskbuljong

  • 1 liter

    vatten

  • 4 dl

    grädde

  • 2-3 msk

    maizena

  • salt och peppar

  • 1 kruka

    dill

Krämig laxsoppa med potatis, morötter och dill

Gör en god, lättlagad och krämig laxsoppa till middag eller lunch. Soppan är härligt mättande med potatis och morötter som får puttra i fiskbuljong och grädde. Sedan tillsätter man bara tärnad lax och låter allt få ett uppkok. Toppa med några dillkvistar och njut med en bit gott bröd!

Gör så här

  1. Skiva morötterna och skala och tärna potatisen. Skär purjolöken i strimlor.
  2. Fräs grönsakerna lätt i rapsoljan i en stor gryta utan att det tar färg.
  3. Smula ner fiskbuljongen och späd med vatten. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg värme ca 10 minuter.
  4. Blanda ut maizena i lite av grädden och rör ner. Tillsätt resten av grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar och ca ½ dl hackad dill.
  5. Tärna laxen och lägg ner i soppan. Låt soppan koka upp igen och sänk sedan värmen. Låt bara laxen bli precis genomkokt.
  6. Smaka av igen med salt och peppar om det behövs lite extra. Strö över hackad dill.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Dryckestips

Gauloise Ambrée är ett belgiskt hantverksöl som passar till ljust kött, vegetaris…
Störtebeker Bernstein Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak.…

Relaterat