Moules marinières – vinkokta musslor

/5

Ingredienser

1 kg
färska blåmusslor
2
schalottenlökar
2 klyftor
vitlök
5 cl
2 dl
vitt vin
0,5
fiskbuljongtärning
2 dl
vatten
2 dl
vispgrädde
salt och peppar
persilja till servering
  • 1 kg

    färska blåmusslor

  • 2

    schalottenlökar

  • 2 klyftor

    vitlök

  • 5 cl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 2 dl

    vitt vin

  • 0,5

    fiskbuljongtärning

  • 2 dl

    vatten

  • 2 dl

    vispgrädde

  • salt och peppar

  • persilja till servering

Moules marinières – vinkokta musslor

Det är mycket enklare än du tror att koka färska musslor. Och det blir så väldigt gott! Vi gör en härlig buljong med schalottenlök, vitlök, fiskfond, vitt vin och vispar ner rikligt med grädde. Servera som en läcker soppa med ett bit gott bröd. Du kan också servera musslorna med pommes frites och majonnäs, som man gör i Belgien.

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  2. Fräs schalottenlök och vitlök i rapsstekoljan.
  3. Smula ner fiskbuljongen och häll på vattnet. Rör om.
  4. Tillsätt blåmusslorna och häll på vin och grädde. Salta och peppra.
  5. Lägg på ett lock. Koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna öppnar sig.
  6. Lyft ur musslorna med en hålslev.
  7. Låt soppan koka ner lite.
  8. Servera musslorna i sitt spad och strö över hackad persilja. Njut med en bit gott bröd eller pommes frites.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Dryckestips

Störtebeker Schwarzbier är ett mustigt, mjukt och sammetslent mörkt lageröl med s…
Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…
Blanche de Namur är ett veteöl från belgiska Brasserie du Bocq.