Örtstekt kycklingfilé med ångad sparris och hollandaise

/5

Örtstekt kycklingfilé

4
kycklingfiléer
6 msk
2 tsk
malen paprika
2 msk
hackade färska örter som basilika, timjan, oregano, rosmarin eller persilja
1
citron
salt och peppar
  • 4

    kycklingfiléer

  • 6 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 2 tsk

    malen paprika

  • 2 msk

    hackade färska örter som basilika, timjan, oregano, rosmarin eller persilja

  • 1

    citron

  • salt och peppar

Ångad sparris

  • 1

    knippe färsk grön sparris

1
knippe färsk grön sparris

Hollandaise

2
äggulor
1 msk
fransk dijonsenap
2 tsk
färskpressad citronsaft
salt och peppar
ev 2-3 msk vatten eller vitt vin
3 dl
  • 2

    äggulor

  • 1 msk

    fransk dijonsenap

  • 2 tsk

    färskpressad citronsaft

  • salt och peppar

  • ev 2-3 msk vatten eller vitt vin

  • 3 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

Örtstekt kycklingfilé med ångad sparris och hollandaise

Färska örter och citron sätter smak på de här saftiga kycklingfiléerna. Vi serverar med ångad sparris och en ljuvlig hollandaise. Många drar sig för att göra egen hollandaise. Men med Kloka rapsstekolja med smörsmak är det lätt att lyckas. Här är ett enkelt recept som får den rätta smaken av citron och fransk senap. Vi serverar denna sås rumstempererad, men den går att värma försiktigt under omrörning när den är klar.

Gör så här

Örtstekta kycklingfiléer

  1. Hetta upp en stekpanna med hälften av rapsstekoljan med smörsmak.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna runt om. Lägg dem i stekpannan och bryn dem hastigt på båda sidorna tills de fått fin gyllenbrun färg. Dofta över paprika.
  3. Sänk värmen. Häll i resten av rapsstekoljan och citronsaften. Strö över örterna. Ös filéerna ett par gånger med vätskan. Lägg på ett lock och bräsera ca 10 minuter på låg värme.

 

Ångad sparris

  1. Koka upp vatten med salt i en vid kastrull, helst med ånginsats, och lägg sparrisen på galler ovanpå eller i ånginsatsen. Koka under lock 5-7 minuter.
  2. Ta upp sparrisen och låt rinna av. Håll dem varma tills det är dags för servering.

 

Hollandaise

  1. Vispa först ihop äggulorna med senap, både för smakens skull och för att stärka konsistensen i såsen.
  2. Droppa sakta in hälften av rapsoljan under fortsatt vispning.
  3. När såsen börjar tjockna kan du hälla en lite kraftigare stråle av oljan under fortsatt vispning.
  4. Smaka av med citronsaft, salt och peppar och tillsätt lite vitt vin eller vatten om du tycker såsen blir för tjock.