Grillade kycklingspett med grekisk sallad och tzatziki

/5

Ingredienser

500 g
kycklingfilé
0,5 dl
1
pressad vitlöksklyfta
2 krm
chili flakes
salt och peppar
  • 500 g

    kycklingfilé

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 1

    pressad vitlöksklyfta

  • 2 krm

    chili flakes

  • salt och peppar

Grekisk sallad

  • 1

    gurka

  • 4

    tomater

  • 150 g

    fetaost

  • kalamataoliver

  • 0,5 dl

    Kloka rapsolja naturell

  • 1 msk

    röd- eller vitvinsvinäger

  • salt och peppar

  • balsamvinäger, balsamico

1
gurka
4
tomater
150 g
fetaost
kalamataoliver
0,5 dl
1 msk
röd- eller vitvinsvinäger
salt och peppar
balsamvinäger, balsamico

Tzatziki

5 dl
grekisk yoghurt
1
gurka
2
pressade vitlöksklyftor
2 msk
vitvinsvinäger
2 msk
salt och peppar
1 msk
finhackad dill (valfritt)
  • 5 dl

    grekisk yoghurt

  • 1

    gurka

  • 2

    pressade vitlöksklyftor

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 2 msk

    Kloka rapsolja naturell

  • salt och peppar

  • 1 msk

    finhackad dill (valfritt)

Grillade kycklingspett med grekisk sallad och tzatziki

Grillad kyckling är mångas favorit. Vi gör det enkelt och penslar med Kloka rapsstekolja med smörsmak och kryddar med chili och vitlök. En fräsch grekisk sallad med fetaost, gurka, tomat och oliver samt tzatziki passar bra till.

Gör så här

  1. Kycklingspetten: Skär kycklingfiléerna i kuber, ca 3×3 cm. Blanda Kloka rapsstekolja med pressad vitlök och chiliflakes i en skål. Lägg ner kycklingbitarna och vänd runt. Täck över med plast och låt stå i kylen tills tillbehören är klara.
  2. Grekisk sallad: Skala gurkan. Skär gurka och tomater i bitar. Dela fetaosten i kuber. Rör ihop olja och vinäger med lite salt och peppar till en dressing.
  3. Tzatziki:  Skala gurkan och riv den med rivjärn på den grövsta sidan. Lägg den rivna gurkan i en skål med en nypa salt och 1 msk vinäger. Låt stå minst 15 minuter för att få ur vattnet. Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, 1 msk vinäger och rapsolja. Ta upp gurkan och pressa ur vattnet med händerna. Blanda ner gurkan i yoghurten. Smaksätt med salt och peppar. Lägg till dill om du tycker om det. Låt stå kallt tills servering.
  4. Servering: Trä upp kycklingbitarna på spett och salta och peppra runtom. Grilla spetten ca 15 minuter, vänd några gånger så de inte bränns.
  5. Blanda grönsakerna med salladsdressingen. Lägg upp salladen på tallrikar. Ringla över balsamvinäger.
  6. Servera med tzatziki.