Grillade kycklingspett med grekisk sallad och tzatziki

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
/5

Ingredienser

500 g
kycklingfilé
0,5 dl
1
pressad vitlöksklyfta
2 krm
chili flakes
salt och peppar
  • 500 g

    kycklingfilé

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 1

    pressad vitlöksklyfta

  • 2 krm

    chili flakes

  • salt och peppar

Grekisk sallad

  • 1

    gurka

  • 4

    tomater

  • 150 g

    fetaost

  • kalamataoliver

  • 0,5 dl

    Kloka rapsolja naturell

  • 1 msk

    röd- eller vitvinsvinäger

  • salt och peppar

  • balsamvinäger, balsamico

1
gurka
4
tomater
150 g
fetaost
kalamataoliver
0,5 dl
1 msk
röd- eller vitvinsvinäger
salt och peppar
balsamvinäger, balsamico

Tzatziki

5 dl
grekisk yoghurt
1
gurka
2
pressade vitlöksklyftor
2 msk
vitvinsvinäger
2 msk
salt och peppar
1 msk
finhackad dill (valfritt)
  • 5 dl

    grekisk yoghurt

  • 1

    gurka

  • 2

    pressade vitlöksklyftor

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 2 msk

    Kloka rapsolja naturell

  • salt och peppar

  • 1 msk

    finhackad dill (valfritt)

Grillade kycklingspett med grekisk sallad och tzatziki

Grillad kyckling är mångas favorit. Vi gör det enkelt och penslar med Kloka rapsstekolja med smörsmak och kryddar med chili och vitlök. En fräsch grekisk sallad med fetaost, gurka, tomat och oliver samt tzatziki passar bra till.

Gör så här

  1. Kycklingspetten: Skär kycklingfiléerna i kuber, ca 3×3 cm. Blanda Kloka rapsstekolja med pressad vitlök och chiliflakes i en skål. Lägg ner kycklingbitarna och vänd runt. Täck över med plast och låt stå i kylen tills tillbehören är klara.
  2. Grekisk sallad: Skala gurkan. Skär gurka och tomater i bitar. Dela fetaosten i kuber. Rör ihop olja och vinäger med lite salt och peppar till en dressing.
  3. Tzatziki:  Skala gurkan och riv den med rivjärn på den grövsta sidan. Lägg den rivna gurkan i en skål med en nypa salt och 1 msk vinäger. Låt stå minst 15 minuter för att få ur vattnet. Pressa vitlöken och blanda med yoghurt, 1 msk vinäger och rapsolja. Ta upp gurkan och pressa ur vattnet med händerna. Blanda ner gurkan i yoghurten. Smaksätt med salt och peppar. Lägg till dill om du tycker om det. Låt stå kallt tills servering.
  4. Servering: Trä upp kycklingbitarna på spett och salta och peppra runtom. Grilla spetten ca 15 minuter, vänd några gånger så de inte bränns.
  5. Blanda grönsakerna med salladsdressingen. Lägg upp salladen på tallrikar. Ringla över balsamvinäger.
  6. Servera med tzatziki.

Att dricka till

Till kyckling passar det bra med ett friskt vitt vin eller rosévin, lageröl eller veteöl. Här är några förslag.
Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…
Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau,…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Störtebeker Bernstein Weizen är ett tyskt veteöl med fruktig, balanserad smak.…

Relaterat

Huvudratt Grillad Entrecote Kott Notkott
Entrecôte är en härlig klassiker i grillsammanhang. Köttet passar bra att grilla eftersom det är härligt marmorerat med fett som gör det saftigt och…
Huvudratt Grillad Fiskspett Lax
Ett enkelt sätt att tillaga lax på grillen är att trä upp kuber på ett spett. Gärna tillsammans med några grönsaker som passar bra…
Huvudratt Flaskfile Spenat Pesto Getost Tomat Pinjenotter
Allt det goda från medelhavsköket i en och samma rätt! Det är bara att tända grillen och börja förbereda köttet. Var noga med att…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2021 Heba food & beverages