Rågbröd med öl

/5

Ingredienser

33 cl
mörkt öl + 13 cl vatten (totalt 5 dl vätska)
10 g
jäst
2 msk
0,5 dl
mörk sirap
2 tsk
salt
1 dl
solroskärnor
1 dl
linfrö
3,5 dl
rågmjöl
9 dl
vetemjöl special
rapsstekolja och mjöl till formarna
  • 33 cl

    mörkt öl + 13 cl vatten (totalt 5 dl vätska)

  • 10 g

    jäst

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 0,5 dl

    mörk sirap

  • 2 tsk

    salt

  • 1 dl

    solroskärnor

  • 1 dl

    linfrö

  • 3,5 dl

    rågmjöl

  • 9 dl

    vetemjöl special

  • rapsstekolja och mjöl till formarna

Rågbröd med öl

Tänk att vakna och mötas av den härliga doften av nybakat bröd! Här är ett härligt rustikt långjäst rågbröd fullt med nyttiga fröer. Sätt till degen på kvällen och låt brödet jäsa under natten. Efter 30 minuter i ugnen kan du sedan njuta av härligt, nybakat bröd.

Det goda rågbrödet innehåller mörkt öl som gör det extra mustigt. Du kan välja öl med eller utan alkohol, det viktigaste är att ölet har mycket smak. Rågbrödet blir dessutom saftigt och smidigt med lite sirap och Kloka rapsstekolja med smörsmak i degen.

Rågbröd passar utmärkt till frukostmackan med ost, skinka eller marmelad. Eller gör några läckra snittar av brödet till förrätt. Lägg något gott på – kanske rökt lax, skinka eller en vällagrad dessertost. Receptet ger två limpor.

Gör så här

  1. Häll vätskan i en degbunke. Smula ner jästen och rör om tills jästen löses upp.
  2. Blanda i alla övriga ingredienser. Knåda degen några minuter i köksmaskinen.
  3. Stjälp upp degen och knåda den slät. Dela den i två delar. Forma till två limpor.
  4. Smörj två formar på 1,5 liter med rapsolja. Mjöla dem med rågmjöl. Lägg ner limporna.
  5. Täck med en bakduk och sätt sedan i en plastpåse. Låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.
  6. Sätt ugnen på 180 grader, eller 200 grader om du har varmluftsugn. Grädda brödet längst ner i ugnen i ungefär 30 minuter.
  7. Stjälp upp limporna ur formarna och låt dem svalna under bakduk.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Öl som passar i brödet

Gauloise Ambrée är ett belgiskt hantverksöl som passar till ljust kött, vegetaris…

Relaterat

Bakning Valnöt Bröd
Kloka rapsolja gör degen smidigare och brödet smular mindre. Vårt härliga rustika valnötsbröd är gott att bjuda på till både soppa och sallad. Om…
Batch,Of,Freshly,Baked,Homemade,Swedish,Style,Cinnamon,Rolls,/
Använd den nyttiga rapsoljan nästa gång du bakar bullar! Med Kloka rapsolja i degen blir bullarna saftiga och fina och håller länge. Här använder…
Lussekatter Florsocker Tallbarr
Luftiga, härliga saffransbullar är ett måste till advent, lucia och jul. Här är ett klassiskt recept som ger fina lussekatter. Vi använder Kloka rapsstekolja…