Saffransbullar

/5

Ingredienser

50 g
jäst
5 dl
mjölk
2 dl
3 dl
strösocker
15 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
1 g
saffran
  • 50 g

    jäst

  • 5 dl

    mjölk

  • 2 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 3 dl

    strösocker

  • 15 dl

    vetemjöl

  • 1 tsk

    salt

  • 1 g

    saffran

Till garnering

  • 1

    ägg

  • russin

  • mjölk

  • florsocker

1
ägg
russin
mjölk
florsocker

Saffransbullar

Luftiga, härliga saffransbullar är ett måste till advent, lucia och jul. Här är ett klassiskt recept som ger fina lussekatter. Vi använder Kloka rapsstekolja med smörsmak i degen. Resultatet blir en slät och fin deg som är lätt att rulla.

Gör så här

  1. Blanda samtliga ingredienser.
  2. Arbeta degen i köksmaskin i minst 20 minuter. Täck med en kökshandduk och vila 30 minuter.
  3. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den. Dela degen i 20-25 bitar. Rulla längder och forma till lussebullar. Tryck i russin.
  4. Låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 190 grader.
  5. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.
  6. Pensla med mjölk medan saffransbullarna fortfarande är varma. När de har svalnat kan du pudra över lite florsocker innan servering.