Stekt laxfilé med grönsaksfräs och polenta

/5

Lax och grönsaker

4
portionsbitar färsk lax
1 dl
1
morot
0,5
purjolök
1
rödlök
1 knippe
bladpersilja
4
tomater
1 kruka
plocksallad
salt och peppar
  • 4

    portionsbitar färsk lax

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 1

    morot

  • 0,5

    purjolök

  • 1

    rödlök

  • 1 knippe

    bladpersilja

  • 4

    tomater

  • 1 kruka

    plocksallad

  • salt och peppar

Polenta

  • 9 dl

    grönsaksbuljong

  • 200 g

    polenta

  • salt och peppar

9 dl
grönsaksbuljong
200 g
polenta
salt och peppar

Chiliolja

2 dl
0,5
hackad chilifrukt
1
pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
  • 2 dl

    Kloka rapsolja neutral smak

  • 0,5

    hackad chilifrukt

  • 1

    pressad vitlöksklyfta

  • salt och peppar

Stekt laxfilé med grönsaksfräs och polenta

Polenta görs av majs och används ofta som tillbehör till fisk i Italien. Låt laxen bli precis lagom genomstekt så att den fortfarande känns mjuk i mitten och har en fin rosa kärna. Med fräscha grönsaker till och inte minst med den härliga chilioljan blir detta en rätt som är enkel att laga men som får pluspoäng för sin fina presentation.

Gör så här

  1. Polentan: Koka upp buljongen och låt den sjuda. Vispa gradvis i polentan. Tillsätt salt och peppar. Låt sjuda i 4-5 minuter, rör hela tiden. Häll blandningen i en djup fyrkantig ugnsform klädd med bakplåtspapper. Håll polentan varm i ugnen på ca 100 grader.
  2. Grönsakerna: Strimla morot, purjolök och rödlök. Stek i rapsolja tills det blir krispigt. Tärna tomaterna. Fös ihop grönsaksstrimlorna på ena delen av stekpannan och värm tomaterna på andra delen i lite olja.
  3. Chilioljan: Mixa allt till oljan i en matberedare.
  4. Laxen: Salta och peppra laxbitarna och stek i rapsolja på medelhög värme.
  5. Skär fyra bitar av polentan och lägg upp på tallrikar. Placera sallad och lax ovanpå och fördela grönsakerna över. Ringla över chiliolja.

Relaterat

Kloka svensk KRAV-märkt neutral rapsolja förhöjer smaken av övriga ingredienser…
Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Lax är en lite fetare fisk och då passar det bra med ett vitt friskt vin. Vill du dricka öl föreslår vi ett ljust lageröl eller en ale med måttlig beska.
Frisk och fruktig Grüner veltliner med inslag av päron, vitpeppar, ananas, lime oc…
Grüner veltliner med frisk och fruktig smak, toner av gröna äpplen, vitpeppar, apr…
at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…
Franska La Goudale har fruktig smak med inslag av aprikosmarmelad, honung, ljust b…