Glutenfri öl i butik

Dela med dig:

Glutenfri öl har blivit allt bättre de senaste åren. Utbudet har ökat och i dag kan den som inte tål gluten eller undviker gluten av andra skäl, ganska lätt hitta ett gott öl. Här är två favoriter som du lätt kan hitta i den vanliga livsmedelsbutiken.

I dag finns det flera olika ölsorter att välja mellan för den som vill dricka glutenfritt. HEBA erbjuder i dag två sorters lageröl som finns i den vanliga livsmedelsbutiken. Freeze är ett alkoholfritt och glutenfritt öl från Norge och glutenfria Grain d´Orge 3,5% kommer från Frankrike.

Vad är gluten?

Gluten är en blandning av proteiner i olika sädesslag. Av hälsomässiga skäl måste många, bland annat de som har celiaki, undvika gluten. Men det finns också de som väljer ett spannmålsfritt liv av andra skäl.

Hur smakar glutenfri öl?

Glutenfri öl smakar som vanligt öl, när det bryggs på samma råvaror. Gluten saknar smak och påverkar inte konsistens eller hur det känns i munnen.

Hur bryggs glutenfri öl?

Den viktigaste råvaran i öl är korn, vete eller råg, som innehåller gluten. För att bryta ner glutenhalten tillsätts ett enzym i bryggningen. Glutenfri öl kan innehålla små rester av gluten, enligt EU:s regler får märkningen glutenfritt användas om halten är under 20 mg/l. Vanlig öl innehåller ofta 50 mg/l eller mer.

Vissa ölsorter är naturligt glutenfria. Då använder man annat än spannmål med gluten, t ex majs, ris, hirs, durra, quinoa eller bovete. Dessa ölsorter smakar dock lite annorlunda jämfört med öl som bryggts mer traditionellt.

Två glutenfria öl från HEBA

I HEBA:s livsmedelssortiment finns just nu två sorters glutenfria öl. Välj mellan alkoholfri lager eller lager 3,5%. Vilket blir din favorit?


Freeze Alkoholfri

NORSKT ALKOHOLFRITT ÖL. Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glutenfritt och alkoholfritt. Freeze bryggs på världens nordligaste bryggeri, Mack, som ligger i norra Norge. Passar till fisk, ljust kött och lättare grillrätter eller som sällskapsdryck.

Finns på ICA, Coop och Citygross.

Artnr: 1902
Land: Norge
Volym: 330 ml


Grain d´Orge Lager 3,5

FRANSK LAGER. Grain d´Orge är ett glutenfritt och ekologiskt öl 3,5% som du hittar i vanliga livsmedelsaffären. Grain d´Orge Lager 3,5% är friskt och smakar lite brödigt med en fin balanserad humlebeska. Det passar bra till husmanskost och ljust kött. Ölet bryggs av franska La Goudale, som är känt för sina prisvinnande specialöl.

Finns på ICA, Coop, Hemköp och Citygross.

Artnr: 29200
Land: Frankrike
Volym: 250 ml

Relaterat

Beer,Brewery
Glutenfri öl har blivit allt bättre de senaste åren. Men hur gör man egentligen glutenfri öl? Här får du svar på de vanligaste frågorna…
Close,Up,Of,Tasty,And,Colorful,Rustic,Table,Full,Of
De glutenfria produkterna från HEBA gör det möjligt att njuta av gott öl och härlig italiensk pasta fast du inte tål gluten. HEBA importerar…

Relaterat

at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…
at-002-009
Grain d´Orge är ett glutenfritt och ekologiskt öl 3,5% som du hittar i vanliga livsm…