Ny årgång av populär Grüner Veltliner från Jamek

Dela med dig:

Nu kommer en ny årgång av ett av Weingut Jameks mest omtyckta viner i Systembolagets sortiment för tillfälliga viner. Grüner Veltliner Frauengärten Federspiel 2022 är ett friskt och fruktigt vitt vin av högsta klass! 

Jamek Ried Frauengärten 2022, artnr: 96048, 750 ml, 12,5 %, 219 kronor

Många svenskar har fått upp ögonen för Österrikes nationaldruva grüner veltliner. Jamek Ried Frauengärten 2022 är friskt och fruktigt med toner av gröna äpplen, vitpeppar, aprikos och grapefrukt. Vinet är ett utmärkt komplement till rätter av fisk eller ljust kött och passar även som apéritif. Prova gärna till pasta med grillad lax, kyckling eller räkor.


Druvan:

Grüner Veltliner är Österrikes mest odlade druva. En tredjedel av vinproduktionen i Österrike kommer från den populära druvan. Det är en klassisk druva med anor från romartiden. Vinerna blir ofta lätta och friska med inslag av päron, grapefrukt och vitpeppar.

På Weingut Jameks odlingar växer grüner veltliner-druvorna i gamla anlagda stenterrasser på de branta sluttningarna ner mot floden Donau. Vinet måste skördas för hand och sedan tas det om hand på traditionellt sätt innan det lagras i ståltankar.

Den vackra floden Donau slingrar sig genom området Wachau.

Odlingar längs med Donau

Området där Jamek har sina odlingar och sin vingård heter Wachau. Dit kommer man efter ca en timmes bilfärd från Österrikes huvudstad Wien.

Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Viner på 11,5-12,5% kallas Federspiel.

Jamek Frauengärten Grüner Veltliner Federspiel 2022 finns nu i Systembolagets sortiment för tillfälliga viner. Det finns att tillgå i många butiker, men om det skulle saknas, går det självklart även att beställa.

> Till Systembolaget

Relaterat

Skärmavbild 2022 07 07 Kl. 09.29.22
DAC-området Wachau ligger på branta sluttningar längs den slingrande Donau-floden en liten bit utanför Österrikes huvudstad Wien. Härifrån kommer några av världens allra bästa…

Relaterat

Grüner veltliner med frisk och fruktig smak, toner av gröna äpplen, vitpeppar, apr…