DAC Wachau – eleganta vita viner

Dela med dig:

DAC-området Wachau ligger på branta sluttningar längs den slingrande Donau-floden en liten bit utanför Österrikes huvudstad Wien. Härifrån kommer några av världens allra bästa vita viner.

Karta: Austrian Wines

Källa: Austrian wines.

Här från det natursköna området längs Donau kommer flera eleganta och balanserade vita viner som uppskattas på de allra bästa restaurangerna i världen. Välkommen till DAC-området Wachau i Österrike!

Var ligger Wachau?

Området mellan Melk och Krems längs floden Donau kallas Wachau. Området ligger cirka 7 mil nordväst om Österrikes huvudstad Wien. De ledande vinorterna är Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weissenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz och Mautern. Här produceras några av världens bästa vita viner.

Dryckestips:


Jamek Jochinger Riesling 2023, 95427 , 209 kr

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2023 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek. Vinet odlas i Weissenkirchen, som ligger på terrasserade sluttningar i DAC-området Wachau längs floden Donau utanför Österrikes huvudstad Wien. Smaken är frisk och fruktig med aromer av gula plommon, äpple och persika. Syran i vinet ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten. Vinet är ett utmärkt komplement till rätter av fisk och skaldjur, men passar också bra till kyckling och kryddiga asiatiska rätter eller sushi.

> Till Systembolaget

Hur ser det ut i Wachau?

Här på sluttningarna längs den vindlande Donau-floden växer vinrankorna på branta stenterasser. I miljontals år har Donau grävt fram sin slingrande fåra genom kristallina bergarter bestående av mineralrik gnejs, kvarts och fältspat. Jordmånen består bland annat av kalkrik lössjord.

Vilka vinsorter odlas i Wachau?

Här odlas främst de vita druvorna grüner veltliner (52%) och riesling (16%). Grüner veltliner kallas också Österrikes nationaldruva. Sedan mitten av 1980-talet har de torra vita vinerna från Wachau delats in i tre kategorier efter den naturliga alkoholhalten. Lättare viner upp till 11,5 % kallas ”Steinfeder”. Den klassiska kategorin på 11,5-12,5% kallas ”Federspiel” och kraftfulla lagringsviner betecknas som ”Smaragd”.

Hur påverkar klimatet vinet i Wachau?

I Wachau bildar Donau en smal dal. Det skapar ett särskilt luftflöde som gör att druvorna mognar fint på de branta sluttningarna. Månaderna före skörden kommer en sval vind in från skogarna norr om området. Detta bidrar till att dagarna blir varma och nätterna kalla. Då mognar vinerna långsamt och får en härligt fruktig smak.

Vad är Wachau DAC?

Sedan år 2000 är Wachau med på UNESCO-listan över världsarv och i maj 2020 blev området utnämnt till Österrikes femtonde DAC-område. Det innebär att vinproduktionen i Wachau får ett tydligare geografiskt ursprungsskydd.

> Läs mer: DAC Kamptal – Österrikes tredje största vindistrikt

Hur smakar vinerna från Wachau?

De vita vinerna från Wachau är eleganta och välbalanserade. Grüner veltliner-vinerna är berömda för sin fina fruktiga och peppriga smak. Päron, äpple, melon, grapefrukt och andra citrustoner är vanliga. Det finns också ofta en liten smaknot av vitpeppar. Grüner veltliner har också ofta en hög syra som piggar upp. Rieslingvinerna är oftast torrare men samtidigt fruktiga med toner av persika, aprikos och exotisk frukt. Rieslingvin från Österrike har också en mineralton som är lätt att känna igen.

> Läs mer om Rieslingviner från Österrike

Vilken mat passar till vin från Wachau?

Till vitt vin från Wachau passar det bra med rätter av fisk och skaldjur. Prova gärna också till kyckling eller lättare rätter med fläskkött. Eller varför inte till en härlig sallad.

> Till recept på rimmad ugnsbakad torskrygg med varm grönsaksspaghetti och citronolja

Om Weingut Jamek

Här i Weissenkirschen i området Wachau utanför Wien, har familjen Jamek odlat vin i fyra generationer. I mitten av 1960-talet var Josef Jamek den förste vinmakaren i Österrike som fokuserade på torra, druvtypiska viner. I dag drivs vingården av Herwig och Julia Jamek. De producerar viner som genomgående får fina betyg i den välkända Falstaff-guiden.

> Läs mer om Weingut Jamek

Relaterat

White,Grape,Leaved,For,Making,Ice,Wine,On,Wachau,Valley,
Österrike är ett vinland med lång tradition av att odla druvor och producera vin. I dag är landet mest känt för sina vita viner…
A,Lot,Of,Green,Veltliner,On,The,Vine,(german,Is
Lär dig mer om det populära rieslingvinet! Rieslingdruvan kommer ursprungligen från Tyskland och odlas på flera platser runtom i världen. Men vi ska koncentrera…
Waldschutz Weingut
DAC-området Kamptal är Österrikes tredje största vindistrikt som har fått sitt namn från floden Kamp. Här produceras några av Österrikes allra finaste viner. Spännande…

Några av våra viner från Wachau

Grüner veltliner med frisk och fruktig smak med gröna äpplen, örter, stenfrukter o…
Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…
Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…
Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…