Riesling från Österrike

Dela med dig:

Lär dig mer om det populära rieslingvinet! Rieslingdruvan kommer ursprungligen från Tyskland och odlas på flera platser runtom i världen. Men vi ska koncentrera oss på riesling från Österrike. Vi tipsar också om fyra sorters riesling som passar bra till fisk och skaldjur.

Riesling, detta komplexa vita vin med hög fruktsyra med inslag av citrus, persika och aprikos kallas ibland kungen av vita viner och passar bra till fisk och skaldjur.

Riesling kommer från Tyskland

Ursprungligen kommer rieslingdruvan från Tyskland, där den omnämns redan år 1435. Kända distrikt är Mosel, Rheingau och Pfalz. Riesling är också vanligt i Alsace i Frankrike samt i Australien, Nya Zeeland, USA, Chile och Argentina. I Tyskland görs ofta lite sötare viner på riesling, medan man i Österrike föredrar rieslingviner som är fylligare och utan sötma.

Omtyckt druva i Österrike

Rieslingdruvan kom till Österrike från tyska Rhen till Donau. I Wachau-området längs den slingrande Donau-floden är den nu nästan lika vanlig som den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner. Totalt odlas riesling på 4,5% av vingårdarna i Österrike. Flest odlingar finns i områdena Wachau och Kamptal.

Läs mer:

DAC Wachau – eleganta vita viner

DAC Kamptal – Österrikes tredje största vindistrikt 

Får smak av jord och sol

Riesling växer i små, täta klasar och druvorna varierar från grönt till gult. Druvan mognar sent och kan skördas in i november och på sina håll ibland även i december. Riesling trivs där det är svalt och smaken påverkas mycket av klimat och jordmån. Där det är kallare får vinerna syrliga aromer av gröna äpplen och citrus. I Österrike får det ofta toner av stenfrukter som persika, aprikos och exotisk frukt. Samtidigt ger den mineralhaltiga jorden där druvan växer också en typisk smak som är lätt att känna igen.

Perfekt till fisk och skaldjur

Torr riesling passar bra till milda, fräscha rätter av fisk och skaldjur. Det passar också bra till vegetarisk mat, sallader och småplock av olika slag. Servera riesling svalt, ca 8 grader. Riesling med sin höga syra går ofta bra att lagra. Under lagringen förändras smaken och vinet blir fylligare, rundare och allt mer fruktigt.

Fyra fräscha rieslingviner från Österrike

1. Jamek Jochinger Riesling 2023, 95427 , 209 kr

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2023 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek. Vinet odlas i Weissenkirchen, som ligger på terrasserade sluttningar i DAC-området Wachau längs floden Donau utanför Österrikes huvudstad Wien. Smaken är frisk och fruktig med aromer av gula plommon, äpple och persika. Syran i vinet ger en frisk eftersmak som balanserar upp den intensiva fruktigheten. Vinet är ett utmärkt komplement till rätter av fisk och skaldjur, men passar också bra till kyckling och kryddiga asiatiska rätter eller sushi.

Receptförslag:

Rimmad ugnsbakad torskrygg med varm grönsaksspaghetti och citronolja


2. Jamek Ried Pichl Riesling Federspiel 2020
Nr 51656 , 219 kr (BS)

Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin och behaglig med fräsch fruktsyra. Druvorna kommer från en sluttning ovanför Joching i Wachau, där jorden består av så kallad lössjord, den speciella sandiga jorden som karaktäriserar detta område och ger vinet sin speciella smak. Passar utmärkt till fisk och skaldjur eller kyckling.

Receptförslag:

> Vår klassiska Caesarsallad


3. Jamek Sekt Riesling Brut,
Nr 51646 , 219 kr (BS)

Torrt, fruktigt och friskt mousserande vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Vinet produceras enligt champagnemetoden och har fått mogna i över 12 månader efter traditionell flaskjäsning. Doften är komplex och smaken har toner av välmogen stenfrukt och örtnoter som avslutas med en elegant och fräsch syrlighet. Kombinera med skaldjur, fiskrätter och småplock av olika slag.

Receptförslag:

> Laxrullar med ruccola och citron

> Smördegsrullar med parmesan och basilika


4. Waldschütz Riesling Strass Venesse 2020,
Nr 53801 , 159 kr (BS)

Österrikisk torr riesling från Weingut Waldschütz i Dac-området Kamptal. Doft och smak är frisk och fruktig med inslag av persika och fräsch fruktsyra. Harmonisk finish. Druvorna kommer från utvalda vingårdar i Strassertal i Kamptal. Jorden består av så kallad lössjord, den speciella sandiga jorden som karaktäriserar området. Kan lagras 3-5 år. Kombinera med de flesta förrätter samt till kyckling. Alla viner från Weingut Waldschütz är certifierade som ”Sustainable Austria” vilket innebär att vinet produceras på ett hållbart sätt, allt från odling och beredning till tappning.

Receptförslag:

> Stekt sparris med mozzarella, smulat vitlöksbröd och friterad salvia

Relaterat

Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek.…
Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…
Torrt, fruktigt och friskt mousserande vin från Weingut Jamek i Dac-området Wacha…
Österrikisk torr riesling från Weingut Waldschütz i Dac-området Kamptal. Doft oc…