Vinlandet Österrike

Dela med dig:

Österrike är ett vinland med lång tradition av att odla druvor och producera vin. I dag är landet mest känt för sina vita viner av hög klass, inte minst av nationaldruvan grüner veltliner. Lär dig mer om vinlandet Österrike.

Traditionellt odlade bönderna vin vid sidan av sitt vanliga jordbruk. Därför finns det fortfarande många små vingårdar som producerar viner med egen karaktär.

Svalt klimat

Många vingårdar ligger i den östra delen av landet. Där är klimatet svalt med tydlig skillnad mellan årstider och mellan natt och dag. Dagarna är oftast varma på sommaren, medan nätterna är kyligare. Då får druvorna gott om tid att mogna och utveckla sina fina aromer.

Vita viner

Österrike är ett typiskt vitvinsland. Vitt vin odlas på 67 procent av den totala odlingsarealen på 46.500 hektar. Hela 22 olika vitvinsdruvor är tillåtna för att producera olika kvaliteter. Nationaldruvan grüner veltliner är populärast, men i Österrike finns också fina viner på riesling och weissburgunder. Under senare år har odlingen av sauvignon blanc, chardonnay och muskateller ökat en del.

Läs mer: Riesling från Österrike

Söta viner

Dessertviner från Österrike är mycket eftertraktade. Runt Neusiedlersjön i Burgenland är klimatet perfekt för att producera de söta och gyllene vinerna som kallas Beeren- och Trockenbeerenauslese. Man plockar druvorna efter att de fått angrepp av Botrytis Cinerea (gråmögel), vilket gör dem extra söta.

Röda viner

Rött vin tillhör inte vanligheterna i Österrike. Men det röda vinet är helt klart på frammarsch. Blaue Zweigelt, der Blaufränkische och St. Laurent samt varianter av Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon tillhör druvorna som odlas i Österrike.

Relaterat

A,Lot,Of,Green,Veltliner,On,The,Vine,(german,Is
Lär dig mer om det populära rieslingvinet! Rieslingdruvan kommer ursprungligen från Tyskland och odlas på flera platser runtom i världen. Men vi ska koncentrera…
Jamek Sekt
Vad är sekt? Denna exklusiva sekt görs enligt champagnemetoden. Det innebär att man utgår från ett stilla vitt rieslingvin med hög fruktsyra. Vinet får…

Utvalda viner från Österrike

Österrikisk torr riesling från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. Doften är fin o…
Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau,…
Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…
Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…