Forstreiter – ny vinproducent i Sverige

Dela med dig:

Nu lanseras Forstreiter Ried Schiefer Grüner Veltliner Kremstal DAC i Systembolagets fasta sortiment. Ett friskt och fruktigt exklusivt vitt vin på grüner veltliner-druvan med fin pepprighet och inslag av päron, ananas, lime och örter. Vinet är ett bra val till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött.


Forstreiter Ried Schiefer Grüner Veltliner Kremstal DAC 2021

Land/Distrikt: DAC Kremstal, Niederösterreich, Österrike.
Doft/smak: Frisk och fruktigt vitt vin med inslag av päron, vitpeppar, ananas, lime och örter.
Alkoholhalt: 13,5%
Passar till: Serveras vid cirka 8-10 °C till rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött. Passar också bra som drink före maten.
Pris: 159 kronor.

Kremstal DAC

Vingården Forstreiter ligger i Hollenburg vid floden Donau några mil nordväst om Österrikes huvudstad Wien. Här i DAC-området Kremstal är mikroklimatet gynnsamt och skyddar från frost. Jordmånen består av lössjord och det unika ”Hollenburg-konglomeratet” som består av alluvialgrus som pressats ihop sedan istiden. Det bildar en kalkrik jord som ger friska, fruktiga och aromatiska viner med mycket mineralitet och kryddighet.

Vingård med tradition

Meinhard Forstreiter är uppvuxen på vingården som ägts av samma familj sedan 1886. 2001 tog han tillsammans med sin hustru Isabella över verksamheten och moderniserade den grundligt. I dag omfattar vingården 54 hektar och sonen Daniel, den femte i generationen, är också engagerad som vinmakare.  

– Jag har en enkel devis, säger Meinhard Forstreiter. Jag gör viner för mig själv. Jag säljer enbart de viner som jag tycker om själv. Gudskelov så finns det många människor som delar min smak! 


Ried Schiefer

Detta vin kommer från området Ried Schiefer. Det är en av de äldsta vingårdarna uppe på Schiffberget som omnämndes redan år 1318. Från Ried Schiefer ser man ner till floden Donau som slingrar sig förbi genom dalen nedanför. Platsen användes förr för att varna flodbåtarna med hjälp av flaggor och eld för faror på floden, som skeppsplundrare.

Jordmånen består av konglomerat och vittrad primärsten. Här, på bergets terrasserade odlingar på 300 meters höjd, handplockades druvorna mellan den 6-8 oktober 2021.

Skonsam metod ger fina viner

Forstreiter använder avancerad teknik som gör det möjligt att bearbeta druvorna så lite som möjligt. Vinet pressas skonsamt utan onödiga pumpprocesser och får sedan jäsa temperaturkontrollerat. Därefter lagras det i ståltankar på den fina jästfällningen i cirka nio månader. Resultatet är ett enastående vin som i den berömda österrikiska vintidskriften Falstaff belönades med imponerande 94/100 poäng.


Miljövänligt och hållbart

Alla viner från Forstreiter produceras miljövänligt och hållbart under sigillet ”Sustainable Austria”, vilket innebär att vinet produceras på ett hållbart sätt, allt från odling och beredning till tappning. Det nylanserade vinet har också fått märkningen ”Hållbart val” på Systembolaget i Sverige.

> Läs mer

Läs mer om viner från Österrike

White,Grape,Leaved,For,Making,Ice,Wine,On,Wachau,Valley,
Österrike är ett vinland med lång tradition av att odla druvor och producera vin. I dag är landet mest känt för sina vita viner…
Waldschutz Weingut
DAC-området Kamptal är Österrikes tredje största vindistrikt som har fått sitt namn från floden Kamp. Här produceras några av Österrikes allra finaste viner. Spännande…
Skärmavbild 2022 07 07 Kl. 09.29.22
DAC-området Wachau ligger på branta sluttningar längs den slingrande Donau-floden en liten bit utanför Österrikes huvudstad Wien. Härifrån kommer några av världens allra bästa…
A,Lot,Of,Green,Veltliner,On,The,Vine,(german,Is
Lär dig mer om det populära rieslingvinet! Rieslingdruvan kommer ursprungligen från Tyskland och odlas på flera platser runtom i världen. Men vi ska koncentrera…

Relaterat

Frisk och fruktig Grüner veltliner med inslag av päron, vitpeppar, ananas, lime oc…