Grilla året om

Dela med dig:

Hälften av alla svenskar tar fram grillen i maj. Men varför ska du vänta så länge med att äta goda grillrätter med smarriga såser? Du borde göra som 13 procent av svenskarna – grilla året om! Här är våra tre bästa tips för dig som vill grilla ute just nu!

Tänk på doften från en nygrillad hamburgare. En härligt långgrillad fläskytterfilé med några goda såser. Eller en hederlig grillad korv med någon god topping. Visst blir man sugen!

De allra flesta svenskar grillar på sommaren. Men varför ska premiären få vänta ända till dess? Prova att ta fram grillen redan nu och bjud på grillfest!

Här är våra tre bästa tips för att grilla utomhus året runt.

1. Välj plats

Ska du vara hemma i trädgården, på balkongen eller vid din uteplats? Eller väljer du en allmän grillplats vid en sjö eller vandringsled? Tänk på de regler som gäller vid grillning på allmän plats – var försiktig med elden, släck när du har grillat klart och ta hand om allt ditt skräp.

• Ska du äta utomhus också eller bara grilla där? Om du ska äta ute också så glöm inte att klä dig varmt, ta med ett sittunderlag eller en skön filt eller fäll.

2. Ha koll på utrustningen

Förvara kol och briketter torrt. Kolla eventuella slangar och gasolledningar så att de är hela och täta. Kolla upp om det finns ved vid den allmänna grillplatsen, annars får du ta med dig briketter eller egen ved. Försök hitta en plats där du får lä från vinden.

• Tänk på att det går åt mer bränsle vid minusgrader!

3. Preppa smart

Det är smart att tänka igenom alla moment innan du sätter igång med grillandet. Det är inte så roligt att behöva springa ut och in med blöta och smutsiga skor. Det är väldigt skönt att ha med sig allt och slippa upptäcka att saltkaret står kvar hemma. En ryggsäck är praktisk när man ska gå iväg en bit. Men om du håller dig hemomkring, kan det vara smart att packa ner allting i en stor låda. Då kan du också vända den uppochner och ha den som ett avställningsbord medan du grillar.

• Förbered alla råvaror noga. Marinera och krydda i förväg och förpacka väl.

• Tänk igenom vilka redskap du behöver och ta med ut.

• Ta med formar, folie och hushållspapper.

• Är det mörkt ute så passar det bra att använda en pannlampa.

Lägg något gott på grillen

Här är några förslag på goda rätter som du kan grilla året om.

Relaterat

Sas Flera Saser Grillat Majonnas Pesto Barbeque
Grillsäsongen är här! Gör en god marinad, rör ihop en läcker sås och ladda grillen med kött, fisk och grönsaker. Här har vi samlat…

Öl som passar till grillat

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Alkoholfria Störtebeker Original 1402 är ett tyskt lageröl med inslag av honung, c…
at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…