Vitt Vin Forstreiter Grüner Veltliner
Vitt Vin Forstreiter Grüner Veltliner
Vitt Vin Forstreiter Grüner Veltliner

Forstreiter GrĂŒner Veltliner Ried Schiefer Kremstal DAC 2021

Art.nr: 3036

Frisk och fruktig GrĂŒner veltliner med inslag av pĂ€ron, vitpeppar, ananas, lime och örter. Passar utmĂ€rkt till rĂ€tter av fisk och skaldjur eller till lĂ€ttare rĂ€tter av ljust kött. VingĂ„rden Schiefer ligger 300 meter över havet i DAC-omrĂ„det Kremstal i österrikiska Niederösterreich. Druvorna vĂ€xer pĂ„ terrasserade odlingar dĂ€r jordmĂ„nen bestĂ„r av kalkhaltig konglomeratsten.

Vinerna frĂ„n Forstreiter produceras ekologiskt under sigillet ”Sustainable Austria” och presenteras under ”HĂ„llbart val” pĂ„ Systembolaget. Det innebĂ€r drycken Ă€r miljöcertifierad, har en förpackning med lĂ€gre klimatavtryck och Ă€r godkĂ€nd i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och produktion.

> LĂ€s mer

RECEPT SOM PASSAR TILL:

Stekt laxfilé med grönsaksfrÀs och polenta

Prova gĂ€rna till lĂ€cker lax – hĂ€r med gyllene polenta som i Italien.

> Till receptet

Omdömen

"Ett vÀlgjort vin som passar till mycket. Gott till exempelvis stekt gös med dito kantareller eller till en klassisk wienerschnitzel."

- Gunilla Hultgren Karell, Allt om Mat nr 15/2023

"Österrikes allra mest odlade druva, den alpfriska grĂŒner veltliner, passar fint till pĂ„sklaxen. Familjen Forstreiter driver sin vingĂ„rd som femte generation och gör detta fruktiga vin med drag av mogna krusbĂ€r, gula pĂ€ron med syrliga toner och lĂ€tt kryddighet." Kvalitetsbetyg: 7/10

- Marie Oskarsson, GP 23-04-06

BRA KÖP. "Smakrik, stram med lite peppriga drag, inslag av plommon och grape. FrĂ€schör och balans. Bra matvin." Tre stjĂ€rnor - ett bra vin med god kvalitet. Kan lagras.

- Allt om Vin nr 3/23

MER ÄN PRISVÄRT "Fruktig doft med grĂ„pĂ€ron, gröna Ă€pplen, citrus och vitpeppar. Medelfyllig torr smak med relativt hög stram syra, fruktig, pĂ€ron, och en bra lĂ€ngd och kryddigt slut av vitpeppar." 14 poĂ€ng.

- Kristina Pederson Ulf Jansson, MunskÀnkarna, 23-02-22

"Stilfullt, nektarinfruktigt och lite pepprigt med lĂ„ng eftersmak – gott till smörstekt abborre med primörer.

- Anders Melldén, Vinguiden 23-03-01
Producent
Forstreiter
Land
Österrike
ÅrgĂ„ng
2021
Volym
750 ml
Förpackning
Flaska
Serveringstemp
9-11 °C
Pris
169 kr
Alkoholhalt
13,5 % vol
Smaktyp
Friskt och fruktigt vitt vin.
Druva
GrĂŒner Veltliner
Distrikt
DAC Kremstal i Weissenkirchen, Österrike.

Fyllighet

Sötma

Fruktsyra

Vinifieringsteknik
Vinet pressas skonsamt utan onödiga pumpprocesser och fÄr sedan jÀsa temperaturkontrollerat. DÀrefter lagras det i stÄltankar pÄ den fina jÀstfÀllningen i cirka nio mÄnader.
Doft/Smak
Friskt och fruktigt med inslag av pÀron, vitpeppar, ananas, lime och örter.
Passar till
RÀtter av fisk och skaldjur eller ljust kött som kyckling. Passar ocksÄ som drink före maten.
Omdömen

"Ett vÀlgjort vin som passar till mycket. Gott till exempelvis stekt gös med dito kantareller eller till en klassisk wienerschnitzel."

- Gunilla Hultgren Karell, Allt om Mat nr 15/2023

"Österrikes allra mest odlade druva, den alpfriska grĂŒner veltliner, passar fint till pĂ„sklaxen. Familjen Forstreiter driver sin vingĂ„rd som femte generation och gör detta fruktiga vin med drag av mogna krusbĂ€r, gula pĂ€ron med syrliga toner och lĂ€tt kryddighet." Kvalitetsbetyg: 7/10

- Marie Oskarsson, GP 23-04-06

BRA KÖP. "Smakrik, stram med lite peppriga drag, inslag av plommon och grape. FrĂ€schör och balans. Bra matvin." Tre stjĂ€rnor - ett bra vin med god kvalitet. Kan lagras.

- Allt om Vin nr 3/23

MER ÄN PRISVÄRT "Fruktig doft med grĂ„pĂ€ron, gröna Ă€pplen, citrus och vitpeppar. Medelfyllig torr smak med relativt hög stram syra, fruktig, pĂ€ron, och en bra lĂ€ngd och kryddigt slut av vitpeppar." 14 poĂ€ng.

- Kristina Pederson Ulf Jansson, MunskÀnkarna, 23-02-22

"Stilfullt, nektarinfruktigt och lite pepprigt med lĂ„ng eftersmak – gott till smörstekt abborre med primörer.

- Anders Melldén, Vinguiden 23-03-01

Forstreiter

”Jag gör viner som jag sjĂ€lv tycker om".

Weingut Forstreiter har varit familjeÀgd sedan 1868. Meinhard Forstreiter tog över vingÄrden 2001 och driver den nu med sin fru Isabella och sonen Daniel.

HÄllbart och miljövÀnligt

I dag omfattar vingĂ„rden 54 hektar. Till största delen odlas grĂŒner veltliner men Ă€ven en del riesling och zweigelt. Forstreiter anvĂ€nder avancerad teknik som gör det möjligt att bearbeta druvorna sĂ„ lite som möjligt. Vinet pressas skonsamt utan onödiga pumpprocesser och fĂ„r sedan jĂ€sa temperaturkontrollerat. DĂ€refter lagras det i stĂ„ltankar pĂ„ den fina jĂ€stfĂ€llningen i cirka nio mĂ„nader. Det resulterar i viner av hög kvalitet som genomgĂ„ende fĂ„r över 90 av 100 poĂ€ng i den kĂ€nda Falstaff-guiden. Alla viner frĂ„n Forstreiter produceras miljövĂ€nligt och hĂ„llbart under sigillet ”Sustainable Austria”, vilket innebĂ€r att vinet produceras pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt, allt frĂ„n odling och beredning till tappning.

Mer om Forstreiter

Weingut Forstreiter har varit familjeĂ€gd sedan 1868. Meinhard Forstreiter tog över vingĂ„rden 2001 och driver den nu med sin fru Isabella och sonen Daniel. I dag omfattar vingĂ„rden 54 hektar. Till största delen odlas grĂŒner veltliner men Ă€ven en del riesling och zweigelt. Forstreiter anvĂ€nder avancerad teknik som gör det möjligt att bearbeta druvorna sĂ„ lite som möjligt. Vinet pressas skonsamt utan onödiga pumpprocesser och fĂ„r sedan jĂ€sa temperaturkontrollerat. DĂ€refter lagras det i stĂ„ltankar pĂ„ den fina jĂ€stfĂ€llningen i cirka nio mĂ„nader. Det resulterar i viner av hög kvalitet som genomgĂ„ende fĂ„r över 90 av 100 poĂ€ng i den kĂ€nda Falstaff-guiden. Alla viner frĂ„n Forstreiter produceras miljövĂ€nligt och hĂ„llbart under sigillet ”Sustainable Austria”, vilket innebĂ€r att vinet produceras pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt, allt frĂ„n odling och beredning till tappning.

Kremstal

VingĂ„rden Forstreiter ligger i Hollenburg vid floden Donau nĂ„gra mil nordvĂ€st om Österrikes huvudstad Wien. HĂ€r i DAC-omrĂ„det Kremstal Ă€r mikroklimatet gynnsamt och skyddar frĂ„n frost. JordmĂ„nen bestĂ„r av lössjord och det unika ”Hollenburg-konglomeratet” som bestĂ„r av alluvialgrus som pressats ihop sedan istiden. Det bildar en kalkrik jord som ger friska, fruktiga och aromatiska viner med mycket mineralitet och kryddighet.

VĂ€lkommen till Heba

Denna webbsida innehÄller information om alkoholdrycker. Du mÄste vara minst 25 Är för att fortsÀtta.